Над 350 млн. лв. са разплатените средства към общините от

...
Над 350 млн. лв. са разплатените средства към общините от
Коментари Харесай

Над 350 млн. лв. са разплатените средства към общините по ОП Развитие на човешките ресурси

Над 350 млн. лева са разплатените средства към общините от оперативната стратегия "Развитие на човешките запаси " (ОП "РЧР "). Това сподели заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова в последното за мандата съвещание на непрекъснатите комисии за еврофондовете, труда и обществената политика на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), оповестиха от пресцентъра на общественото министерство.

По думите на Русинова към 40 на 100 от разплатените досега по Оперативна програма "РЧР " средства са ориентирани към локалните управляващи, което ги трансформира в главен сътрудник, освен при осъществяването на европейските стратегии, само че и при реализирането на политиките в обществената сфера.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова и ръководител на Постоянната комисия на НСОРБ за ръководство на еврофондовете е прецизирала, че в сегашния програмен интервал изпълняваните планове по Оперативна програма "РЧР " от общините в България са 580, от които 290 са завършили.

Участниците в съвещанието са разискали и плануваното нарастване на средствата за делегираните от страната обществени услуги. В проектозакона за бюджета за 2020 година са планувани над 287 млн. лева, а за 2019 година средствата са 260 млн. лева, се показва в известието.

Обсъдено е осъществяването на Оперативната стратегия за обезпечаване на поддръжка за най-нуждаещите, която се ръководи от Агенцията за обществено подкрепяне (АСП). Чрез нея досега са подкрепени към 600 000 души. Около 270 000 са предоставените хранителни пакети на годишна база. С поддръжката на бюджетни, общински или други европейски средства услугата за публичните трапезарии ще бъде продължена до 30 април 2020 година По този метод ще бъдат обезпечени най-трудните зимни месеци, без значение, че плановете завършват до края на 2019 година, е споделила Русинова.

Тя е съобщила, че през идващия програмен интервал се планува бюджетите на Оперативна програма "РЧР " и на оперативната стратегия за храни да се усилят с към 70 на 100. Ще се работи и за разширение на обсега на материалното подкрепяне с храни, топъл обяд, обувки, облекла, учебници за децата, по образеца и на други страни от Европейски Съюз.

Русинова е обяснила, че половината от нараствания запас на Оперативна програма "РЧР " ще бъде концентриран в ограниченията за поддръжка на пазара на труда. Темата за цифровите умения и цифровата просветеност е един от акцентите на идващия програмен интервал.

Първоначалните планове са най-малко 500 млн. лева да бъдат ориентирани към сферата на цифровата просветеност след реализиране на детайлно изследване на потребностите към съответни цифрови умения, е споделила Русинова, представена в известието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР