Над 3300 строежа от І, ІІ и ІІІ категория са

...
Над 3300 строежа от І, ІІ и ІІІ категория са
Коментари Харесай

Над 3300 строежа въведени в експлоатация през 2020 г.

Над 3300 градежа от І, ІІ и ІІІ категория са въведени в употреба през 2020 година, демонстрира систематизирана информация за работата на ДНСК. От активността на дирекцията са събрани и преведени в държавния бюджет над 4 млн. лв., от които над 3,5 млн. лева са от такси за издаване на позволения за прилагане.

Голям брой от въведените в употреба градежи са с необятно публично значение, в това число и финансирани с европейски средства по разнообразни оперативни стратегии – „ Регионално развиване “, „ Транспорт “, „ Околна среда “ и други, градежи от туристическия бранш, хидротехнически, инфраструктурни и други обекти.

Сред най-значимите обекти са Автомагистрала „ Струма “ Лот 3.1 „ Благоевград – Крупник; обходът на гр. Габрово и етапна връзка към него; първият стадий от главния ремонт на второкласния път Дупница – Самоков; обходът на Ахелой на пътя Слънчев бряг – Бургас; разширението на метрото в София и стартирането в придвижване на III-та метролиния; рехабилитацията на железопътната линия Пловдив – Бургас в сектора Скутаре – Оризово; разширението на газопреносната инфраструктура на „ Булгаргаз “ ЕАД, редом на северния (магистрален) газопровод до българо-сръбската граница, газификация на Монтана, Враца и Благоевград и други.

В употреба са въведени и няколко значими за възстановяване на ВиК инфраструктурата обекта: пречиствателна станция за отпадъчни води в землището на гр. Айтос, ремонт на микроязовир „ Букова поляна “ в община Мадан, ремонт на язовир „ Ташлъдере “ в община Стражица, ремонт и възобновяване на изправното и експлоатационно положение на язовир „ Келанджика “ в община Свиленград. Приключили са също главният ремонт на язовир „ Ценович 2 “ в община Силистра, възобновяване техническата валидност на язовир „ Рогозен-1 “ в община Хайредин, реконструкцията на съществуваща земно-насипна язовирна стена и възобновяване на чашата на язовира край с. Осеново, община Аксаково, неотложните ремонтно-възстановителни работи на язовир „ Тотлебенов вал “ в община Плевен, както и интегрираният план за възстановяване водния цикъл на гр. Добрич.

Сред въведените в употреба здания има и две лечебни заведения – профилираната очна болница за интензивно лекуване във Враца и главно ремонтираната централна постройка към СБАЛИПБ „ Проф. Иван Киров “ ЕАД “ в София.

Освен това са въведени в употреба хипермаркети и търговски центрове, индустриални предприятия и бази в Пазарджик, Добрич, София, Варна, Разград, Ямбол, Враца, Куклен и други. Издадено е позволение за прилагане на многофункционална спортна зала в гр. Сандански. В Бургас, в региона на пристанището е почнала да действа постройка за конгресен, научно-изследователски център за надзор и проучване на Черно море с прилежащи офис площи.

От началото на годината до края на ноември от чиновниците на ДНСК са осъществени общо 31 276 инспекции на градежи, строителни бумаги и строителни артикули. Най-голям брой са осъществени от чиновниците на РДНСК – Пловдив, Бургас, София, Софийска област, Варна и Благоевград. Проверките, свързани със законосъобразността на градежи, са главно на жилищни и публични здания и техническа инфраструктура.

2158 инспекции са направени за осъществяването на отговорностите на лицата, упражняващи строителен контрол. Проведени са 549 процедури по издаване на уверение за регистриране в регистъра на консултантите за оценяване на сходството на капиталовите планове и/или практикуване на строителен контрол, регистриране на промени в наличието и продължение на периода на издадено уверение, при което са осъществени доходи от такси в размер над 100 хиляди лв.. Прекратено е действието на удостоверенията на 2 юридически лица, извършващи активност съветник.

В резултат от извършените административнонаказателни производства против отговорни физически и юридически лица за нарушавания на наредбите на Закон за устройство на територията са издадени 577 наказателни постановления на обща стойност над 850 хиляди лв..

ДНСК прави надзор и на активността на общинските и районните администрации. През интервала са тествани 196 общински и 16 районни администрации. Най-честите нарушавания са ненавременно предприемане на дейности от чиновници на общинската администрация по постъпили тъжби и сигнали, неспазване на законоустановения период за издаване на позволения за градеж, позволени нарушавания при издаване на позволения за градеж и заповеди за допълнението им от длъжностни лица от общинската администрация.

Дирекцията е завишила контрола за съблюдаване на главните условия за влаганите в градежите артикули, както и върху местата за добива и производството им. Извършени са общо 1500 инспекции на градежи, бетонови възли, кариери, асфалтови бази и други места за произвеждане на строителни артикули. Установените нарушавания там са главно в липса на годни документи за сбъднат метрологичен надзор на средствата за премерване, а в някои случаи на изминал период на годност на документи за сходство на създавани строителните артикули. При осъществените следващи контролни инспекции е открито, че предписанията на органите на ДНСК са изпълнени.

През миналата година в ДНСК са постъпили и обработени общо 40 252 запитвания, тъжби, сигнали и молби на физически и юридически лица и претенции за назначение на Държавни приемателни комисии. 915 от тях са постъпили по електронен път. Обявените в уеб страницата на ДНСК електронни адреси на районните дирекции дават опция на физическите или юридически лица да насочват писмата си непосредствено към съответната дирекция по местоположение.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР