Над 33 хиляди рецепти за лекарства за сърдечни заболявания са

...
Над 33 хиляди рецепти за лекарства за сърдечни заболявания са
Коментари Харесай

По-евтини лекарства за сърце: Над 33 хил. рецепти са обработени в първия ден от промените

Над 33 хиляди предписания за медикаменти за сърдечни болести са обработени в първия ден от измененията, с които доплащането понижа. Лекари предизвестяват, че при преиздаването на предписанията административната им работа краткотрайно ще се усили.

Тяхното определяне по НЗОК би трябвало да стартира от 2 април

Румяна Стоянова е със заболяване на очите и с хипертония. До момента касата е покривала половината от сумата за лечението ѝ. „ Ако лекарството е 15 лв., аз заплащам 7-8. Толкова заплаща и касата “, изяснява тя.

Жената се надява с измененията да спести.

Според фармацевти с измененията е реалистично пациентите да се лекуват даже без никакво доплащане. И напомнят - при множеството от медикаментите доплащане, въпреки и понижено, ще има.

Целта им е да се избегне както свръхупотребата, по този начин и злоупотребата с избрани лекарства

„ При медикаментите по Здравна каса се взима най-ниската цена в групата. Разликата, която се получава сред по-високата и избраната от касата цена, би трябвало да я поеме пациентът “, разяснява фармацевтът Мая Попова.

„ Безплатните медикаменти ще се изписват на обособена бланка. Това е било по този начин и до момента, само че има нови медикаменти, и ще има доста административна работа. Това пациентът няма да го види, само че във века на електрониката ми се коства ненужно “, споделя общопрактикуващият доктор Михаил Михов.

В аптеката пациентът, както и до момента, би трябвало само да каже своето ЕГН.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР