Над 3200 компании от сектора на товарните превози от девет

...
Над 3200 компании от сектора на товарните превози от девет
Коментари Харесай

Над хил. товарни превозвачи се оплакаха пред съд в Мюнхен от картел

Над 3200 компании от бранша на товарните транспорти от девет европейски страни са подали иск пред съд в Мюнхен за компенсации за загубите, породени им от картелно съглашение на производители на камиони, предадоха ТАСС и ДПА.

Общата сума на исковете е най-малко 500 млн. евро, само че с отчитане на лихвите може и да трансферира 1 милиарда евро. Искът е подаден на 22 декември, прецизира ДПА.

По данни на Европейската комисия производители на камиони като ДАФ (DAF), Даймлер (Daimler), Ивеко (Iveco), МАН (MAN), Волво/Рено (Volvo/Renault) в интервала сред 1997 година и 2011 година са се договаряли по редица въпроси, в това число цените на машините и въвеждането на екологични технологии. През 2016 година Европейска комисия ги санкции с към 3 милиарда евро за нарушение на антимонополното законодателство. Парично наказване тогава избегна единствено МАН.

Транспортните компании, включили се към желае, са били клиенти на производителите. Между 1997 година и 2011 година те са купили или взели чартърен близо 85 000 камиона, като съгласно техни данни са платили прекомерно високи цени.

Германският в. " Зюддойче " заяви предходната седмица, че жп операторът Дойче бан (Deutsche Bahn) от свое име и по молба на немската войска и още към 40 компании ще се обърне към съд с искане за обезщетяване на вредите от картелно съглашение на производителите на камиони. Шенкер (Schenker), дъщерното поделение на Дойче бан, и немската войска са измежду най-големите клиенти на фирмите производители на камиони в Германия. Железопътният тръст и военните също така дружно поддържат парк от товарни коли, които купуват общо.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР