Над 3000 любители на планината, природата и здравословния начин на

...
Над 3000 любители на планината, природата и здравословния начин на
Коментари Харесай

Хиляди изкачиха Черни връх по стъпките на Алеко

Над 3000 фенове на планината, природата и здравословния метод на живот изкачиха през днешния ден Черни връх по стъпките на Алеко Константинов.

Няколкото огромни събития бяха под егидата на София – Европейска столица на спорта.

На Витошкия отличник БТС означи с народен туристически събор 123-годишнината от проведеното туристическо придвижване в България.

По дългогодишна традиция в последната неделя на август хиляди туристи от цялата страна се събират на Витоша, с цел да почетат годишнината от началото на проведеното туристическо придвижване в България по този начин, както в далечната 1895 година Алеко Константинов и 300 негови съидейници изкачват Черни връх, с цел да учредят първото туристическо сдружение у нас. Сега по два лъча, от хижа „ Алеко ” и от „ Златните мостове ”, туристи и фенове на планината от цялата страна изкачиха витошкия отличник и сервираха цветя на барелефа на Алеко Константинов.

На върха, на 2290 м надморска височина се събраха представители на туристическите сдружения, членове на БТС от цялата страна, както и на държавни институции, за които развиването на туризма е приоритет.

„ Присъствието на толкоз доста радостни и щастливи от срещата с природата хора тук още веднъж демонстрира, че заветите на първооснователите Алеко Константинов и Иван Вазов имат своите почитатели и през днешния ден, “ съобщи в приветствието си Зорница Радонова – изпълнителен секретар на БТС.

С топли думи към присъстващите се обърна и Анатоли Илиев – учредителен секретар на София2018 и член на управителния ръб на ACES EUROPE: „ Столична община и София – Евростолица на спорта обогатяват това събитие като един празник за всички другари на планината, на дейния метод на живот измежду природата и чистия въздух. Днес хиляди минаха по стъпките на Алеко с цел да стъпят на Черни връх. От името на кмета на града Йорданка Фандъкова желая да ви уверя, че София – Евростолица на спорта провежда и ще провежда още доста сходни събития в и към Витоша с цел да може повече хора да практикуват спорт и туризъм, да се допрян до благосъстоянието на планината, “ сподели Анатоли Илиев.

Снежана Петрова – шеф на Природен парк Витоша, също поздрави присъстващите, като посочи, че от ден на ден хижи в планината се обновяват. Радонова и Петрова получиха алегорични медали от София – Европейска столица на спорта, връчени им от Анатоли Илиев.

На Черни връх бе теглена и томболата за участниците в националното придвижване „ Покорител на десетте планински първенци ”, като записаните с сходно достижение за годината бяха над 170.

Междувременно се организира и обичайното съревнование „ Витоша рън “. Поредното, 12-о издание на скоростно нанагорнище от НДК до Черни връх събра тази година рекорден брой участници – 306, към това се прибавиха над 60 от конкуренцията по късия маршрут.

Стартът бе даден рано сутринта пред НДК от Владимир Гълъбов – началник Комуникации в „ Софийска вода “ и Анатоли Илиев. Двамата поздравиха участниците и им пожелаха триумф.

По дългия 18 км маршрут от центъра на града до върха с денивелация 1734 метра най-бърз бе Александър Спасов, който преди два месеца победи и в обиколката на Витоша, известна като Витоша 100. Той изкачи върха за 1.57:01 ч. следван от Димитър Русав 1.58:27, трети остана Гено Увардов с 1.58:57, а четвърти и първи от ветераните се подреди първенецът от първата обиколка преди 12 години Бойко Златанов.

При дамите победителка в този момент е Мая Недялкова с 2.04:01 ч., пред Девора Аврамова 2.09:02, трета е Елена Димитрова 2.15:44 ч. Рекордът на Витоша Рън от 1 ч., 36 мин. и 46 сек. оцеля, той бе подложен през 2015 година от Шабан Мустафа, а върховото достижение при дамите от 1 ч., 54 мин. и 30 сек., записано от Милка Михайлова през 2011 година също остана непокътнато.

По самодейност на София – Евростолица на спорта тази година бе въведен и къс маршрут от 4 км със старт пред хотел Морени и край на Черни връх. Участниците в него употребиха безплатните рейсове от центъра на града до старта. Победител в дебютното издание стана Кристиян Стоянов, който преди дни завоюва злато на Европейското състезание за параатлети в бягането на 1500 м. Той се изкачи до върха за 29:45 мин., следван от Тошко Тодоров 40:24, трети финишира Иво Вачев за 41:37 мин. При дамите най-бърза бе Мартина Пенева с 53:58 мин., следвана от Венета Куртева 1.12:42 ч., бронзът бе за тв водещата Мира Добрева 1.29:04 ч. За достижението си Кристиян Стоянов също бе отличен със специфичен орден от София2018.

Всички финиширали получиха подарък сувенир от " София - Европейска столица на спорта ". Наред с това " Софийска вода " обезпечи в обособените възрастови групи и на двата маршрута парични награди посредством ваучери за спортни артикули на обща стойност 1500 лева

Тържествата приключиха с гала по откриването на първия от половин век новопостроен подслон на Витоша. Той се намира на 1940 м надморска височина, на стратегическо за планинарите място край пътеката от Златните мостове към Черни връх, над Конярника, където имаше остатъци от остарял подслон от 50-те години на предишния век. Малко по-късно концерт на хор „ Планинарска ария – Филип Аврамов ” огласи хижа „ Планинарска ария ”.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР