Над 3000 души се стекоха в петък, за да си

...
Над 3000 души се стекоха в петък, за да си
Коментари Харесай

Над 3 часа поклонение пред убития Петър Христов

Над 3000 души се стекоха в петък, с цел да си вземат последно довиждане с убитияна 8 януари в центъра на София предприемач Петър Христов.
 Снимки: Веселина Ангелова  poklonenie1  Сред пристигналите да се простят с убития предприемач бе и артистът Влади Варгала, който носеше голям букет от жълти рози.  022-3  017-1  016  018-3  009  008  006-1  005-3
Траурната гала стартира в 10 часа с опело в Преображенския манастир Ритуалът бе осъществен персонално от игуменът на светата обител отец Георги. Опелото бе в стеснен фамилен кръг. По експлицитното предпочитание на околните на бизнесмена на богослужението не бяха позволени външни лица и публицисти. Пътят към манастира беше отцепен.

Веднага след скръбния обред, процесията потегли към Велико Търново, където в 12 часа в Двореца на културата и спорта „ Васил Левски ” стартира поклонението пред тленните остатъци на Петър Христов. Праез служебния вход бяха пропуснати майката на Христов-Момка Манолова, щерка му Михаела, брачната половинка му и брат му Димитър Манолов. Час преди този момент близки и другари на убития бизнесмен от цялата страна запристигаха с венци и цветя, с цел да се простят с Христов. Поклонението продължи над 3 часа. По молба на роднините на починалия предприемач достъпът на медиите до залата бе стеснен, като категорично бе помолено да не се снима.

Салонът едвам побра множеството. В средата на залата бе подложен махагонов ковчег, а на видеостена се излъчваха фотоси на Петър Христов, които разказваха за живота му от детските години до последния миг. Кадрите го показаха като момче, младеж, кадет в Сержантското учебно заведение, като благополучен татко с децата си и с внука си, който носи неговото име. Припомнени бяха заслугите на Петър Христов като покровител.

„ За многочислените дарения е удостояван с голям брой награди. Носител е на приз „ Дарител ” на НСРОБ, на премия „ Велико Търново ” за принос за развиването на остарялата столица, на оценката „ Скритото положително ” на Столична община, както и доста награди на Великотърновския университет.

Прочетено бе обръщение от някогашния дипломат на Израел у нас Шаул Камиса Раз, от което стана ясно, че Петър Христов е възнамерявал скоро да пътува с кметове на общини на работна аудиенция там.

На поклонението пристигнаха кметовете на всички обитаеми места в общината, сътрудници на отишлия си предприемач от неговия бизнес, общинските съветници от Велико Търново и още стотици хора, които го познаваха и на които е помагал. Бащата на Мануела- Красимир Горсов съобщи: „ Петър Христов постоянно е помагал безкористно на щерка ми, без да се интересува от нищо друго, също така с какво може да ѝ бъде потребен ”.

„Загубихме страховит човек, каквото и да кажа, ще бъде безсмислено. Изключителна загуба за целия ни район, само че най-много за неговите близки. Помагаше доста на и Горна Оряховица и на футбола, и под дърво и камък “, сподели ръководителят на Общинския съвет в Горна Оряховица Даниел Костадинов. Кметът на града инж. Добромир Добрев показа, че сега не му се приказва и болката е огромна. Сред множеството бе видян и някогашния началник на БОП във Велико Търново Орлин Тодоров.

С голям букет от името на Зоналния съвет на БФС пристигна Бончо Генчев.

„ Петър Христов непроменяемо е помагал на спорта и футбола. Познавахме се, въпреки и да не бяхме близки, само че постоянно съм знаел, че можем да разчитаме на него. Той беше в Управителния съвет и писмено бяхме обвързани. Дойдох да му окажа респект “, показа пред „ Труд ” Бончо Генчев.

Да се простят с предприемача пристигнаха още кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов и ректорът на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий “ проф. Христо Бонджолов. Сред присъстващите бяха лекари, предприемачи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР