Над 300 събития в повече от 70 локации в града

...
Над 300 събития в повече от 70 локации в града
Коментари Харесай

Европейска столица на културата посреща над 300 събития

Над 300 събития допълнително от 70 местоположения в града и района ще включва програмата на Пловдив и района през 2019 година, когато градът е Европейска столица на културата. 

Идеите, заложени в стадия на кандидатстване на Пловдив през 2014-а, ще бъдат осъществени в по-голямата си част.

Вече са подписани 330 контракта за реализиране на планове за културно наличие към програмата. От тях 90 към този момент стартираха и организираха първите си издания - Opera Open, Hills of rock, One dance week,  Plovdiv Jazz fest, оповестиха от екипа на общинската фондация.

240 плана ще стартират да се осъществят от средата на тази година, като първи издания през есента ще забележим на кулинарния фестивал Mood for food и танцовия формат Swing Dance festival. Пътуващ спектакъл на френска организация, сплотяващи над 20 интернационалните циркови трупи и планът на Драматичен спектакъл Пловдив - Европейска авантюра също започват до края на 2018-та.

Пловдив се подрежда и измежду най-демократичните столици на културата с методиката, която ползва към включването на културни оператори, актьори и разнообразни организации при правене на програмата си, както бе маркирано и на мониторинга провел се предходната седмица в Брюксел. Равносметката от отворени предложения демонстрира, че над 1 100 организации са изпратили плановите си оферти през 8 отворени предложения до момента.

Пловдив е единствената столица на културата, която не ползва директни възлагания, с цел да даде опция на по-широк набор от хрумвания и организации да се включат в най-мащабния план на първата културна столица на България.

По трите отворени предложения , които оформиха гръбнака на главната културна стратегия на Пловдив 2019, бяха подадени над 250 кандидатури. Досега в четирите опциите за кандидатстване към основния план Капана - квартал на креативните промишлености, има подадени над 150 плана. 

Обявената за първи път интернационална резидентна стратегия притегли над 300 претендента от целия свят, от постъпилите над 230 претенденти за включването в отворената покана за читалищата и работа с района, са утвърдени 93, отворените предложения за дребни планове привлякоха над 250 хрумвания от България и Европа. В момента чакаме и най-хубавите планове от останалите градове- финалисти - София, Велико Търново и Варна. За тях също е очакван бюджет от 500 хил.лв.

Според без значение външно проучване, неразделна част от работата по самодейността, излиза наяве и че през миналата 2017-та повече от 60% от интервюираните на територията на страната към този момент са осведомени за плана столица на културата. За съвсем половината (45%) от националната общност, фактът, че Пловдив е Европейска столица на културата през 2019 година, оказва въздействие върху желанието им да посетят града. Статистиката удостоверява, че най-широка осведоменост за плана на територията на страната се получава през националните малките екрани, които се обрисуват като най-успешния канал за разпространяване на информация по тематиката.

Маркетинговият проект за интервала до края на 2019-а ще разчита на каналите оказващи най-силно въздействие върху обществото. Той включва 2 акции на национално равнище за тази година и две през годината на купата с интернационален фокус. Включването в ефирен сериал в партньорство с една от най-големите медийни групи в страната има за цел посредством ексцентричен за България маркетингов инструмент, освен да разпространява плана,  само че и да способства за развиването на киноиндустрията в града и района. Този извънредно известен в международен мащаб метод, реализиращ сходен вид продукции, ще даде и добавена стойност за  града и развиването на киноиндустрията  чрез наемането на артисти, статисти и включването на механически екипи и други.

Следващият месец ще се осъществя и рекламна акция сред Пловдив и Матера в Рим и Милано. Това е първата взаимна рекламна акция сред два града носители на купата в историята на плана. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР