Над 300 подписа за два дни са събрани от жителите

...
Над 300 подписа за два дни са събрани от жителите
Коментари Харесай

Жители на Храбрино готвят протест срещу кариерата: Взривни работи може да предизвикат свлачища

Над 300 подписа за два дни са събрани от жителите на Храбрино, които се оповестиха против построяването на кариера за рандеман на скално-облицовачни материали в Родопската яка. Местното население е изрично, че ще се бори до край и няма да допусне това. Те обявиха, че в случай че тяхното искане бъде подценено, ще излязат на митинги.
Прочетете още
Припомняме, че живеещи в Марково и Храбниро, наоколо до които се намира концесионната повърхност, стартираха подписка. В развой на основаване е и Местен предприемчив комитет. Реакцията им идва дни, откакто сдружението „ Еолит “ ООД подаде в деловодството на Регионалната ревизия по околната среда и водите капиталово предложение за създаване на кариера за рандеман на гнайсошисти в местността „ Бунолото “. 

“За два дни са събрани над 300 подписа. Благодарим, че всички кметове и поданици ще ни поддържат и застават зад нашата идея. Борбата продължава, няма да спрем, ще има евентуално и митинги на околовръстния път, ще има и общо заседание, продължаваме с подписката и с дейностите. Категорични сме- Не на кариери в Храбрин о ”. Това съобщи пред TrafficNews Стефка Диманова.

Тази заран десетки поданици на Храбрино излязоха в  центъра на селото с тениски, на които пише- Не на кариерата в Храбрино. За следващ път те показаха недоволството си към това  инвестиционното предложение, като измежду тях имаше и деца с ръчно направени табели. За всички това е едно безумство. „ Сега взема решение индивида, че би трябвало да изсече гората и да посъди някакви фиданки, които безусловно след 50 години ще станат дървета. С тези взривни действия може да се провокира свалчище, ще се замърси и реката ”, съобщи гражданин на селото.



Те получиха поддръжката на кмета на Община Родопи Павел Михайлов, както и на кметството в Марково. „ Запознах се с новото капиталовото предложение преди два дни. Вече има подписана негативна позиция и мнение от мен като кмет на Община Родопи. Искам да кажа, че това капиталово предложение е безумно. Няколко пъти е отказвано и преди, две са главните причини- ще се замърси доста водата, тъй като концесионната повърхност попада в санитарно охранителна зона 2 на река Тъмръшка. От там отпадните води и дъждовните води могат да попаднат във водоизточника на село Храбрино и водата да бъде нечиста. На второ място- изсичането на 57 декара на 100%. Така въздухът ще бъде нечист, трафикът ще бъде ужасяващ. Освен това Храбрино е свлачищен регион, ” безапелационен е Михайлов.

Сред обезпокоените жители се роди и версия, че преди 35, 40 години площта е била запечатана от Министерството поради съществуване на уран, като някои от тях обявиха, че точно това е задачата на вложителите. „ Целта им е произвеждане на уран, а не каменна кариера. Там е запечатан преди 35,40 години от Министерството, това е за мен истината- уранът, който е по- безценен от златото. Дори и Пловдив също се зарежда от водата, която се събира в двете реки ”, сподели Атанаска Вълчанова.  Кметът на Община Родопи съобщи, че ще ревизира тази версия на част от жителите на Храбрино.



През вчерашния ден TrafficNews се свърза с Малек Насер, който е шеф на „ Еолит “. Той съобщи, че не схваща терзанието на жители и ще търси единодушие с тях. „ Разбираме от медиите, че локалното население стачкува. Администрацията до този миг не ни е уведомила за нищо. ” Това съобщи в коментара си доктор Малек Насер.

Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив също излезе със мнение по тематиката. От там обявиха, че сходно предложение е било внасяно в Регионална инспекция за опазване на околната среда през март 2021, само че с решение на шефа процедурата е прекъсната.

„ Екоинспекцията ще се съобрази с постъпилите в хода на процедурата мнения на заинтерсованите страни, обществеността и способените органи, с които работи в изискванията на обвързана подготвеност - Басейнова дирекция, Регионалната здравна ревизия, кмета на община Родопи, Министерство на енергетиката и други, като обезпечи бистрота в хода на процедурата посредством уеб страницата си, медиите и по реда на Закона за достъп до социална информация.

Подобно ИП е било внасяно в Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив, като през м. март 2021 година с решение на шефа процедурата е прекъсната. Причина за това е изразено негативно мнение на Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " (БДИБР) заради несъгласие и недопустимост по отношение на плануваните в Плана за ръководство на речните басейни (ПУРБ) забрани и ограничавания. ”

Какво желае да прави „ Еолит “ ООД в Родопската яка?

Д-р Малек Насер и Венцислав Гиритлиев, шефове и съсобственици на сдружението, имат подписан контракт от 2014г. с Министерство на енергетиката. С него компанията придобива право на 35-годишна концесия в над 98 дка площи от местността „ Бунолото “. По задание се планува годишно от находището да бъдат добивани 59 000 м2 материали за строителни цели. Ще бъдат употребявани лимитирани пробивно-взривени работи за разхлабване на масива.

Концесията ще се усвоява на два стадия. При първия стадий след създаване на кариерата, търговецът ще предлага на пазара първично обработени на кариерата плочи, а през втората - плочите ще се обработват в завод до село Първенец, след което ще се пускат в продажба.

В капиталовото си предложение „ Еолит “ сочи, че площта, в която ще добиват, не попада в предпазени зони или зони от мрежата на „ Натура 2000 “. Предвид последното те плануват само „ местни и незначителни “ нездравословни резултати от работата си. Местното население на Храбрино и Марково обаче са безапелационни, че реализацията на поредна кариерата ще бъде камшик за околната среда в Родопската яка.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР