Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от

...
Над 300 млн. лв. годишно е щетата за бюджета от
Коментари Харесай

Заплатата в плик струва 300 млн. лева годишно на бюджета

Над 300 млн. лева годишно е вредата за бюджета от заплата в плик, пресмятат от дирекция " Управление на риска " към Националната организация за приходите (НАП). Преди десетилетие тази сума е била над 400 млн. лева, а през последните години се е стопила с към 100 млн. лева, в резултат на подхванати от Национална агенция за приходите ограничения и стопански фактори, оповестяват от приходната организация.

Най-рисковите браншове, в които е процедура да се изплаща част или цялото заплащане " под масата ", са в търговията на едро и дребно, строителство, хотелиерство и ресторантьорство. Най-губещи от недекларирания приход остават чиновниците, които се обезпечават на по-нисък от действителния размер на заплатата си и по този метод се лишават от редица осигурителни права. 

" Ако служащ действително получава 1500 лева, само че работодателят му го обезпечава на минималната работна заплата, загубата за служителя  в идващите 30 години е близо 109 000 лева В тази сума влизат пенсията, компенсациите за майчинство и безработица, от които ще се лиши служителят. Освен това, той губи опция да се възползва от цялостния размер на по-високите данъчни облекчения за деца, защото те се пресмятат върху заплатата, на която се обезпечават лицата ", разяснява Николай Петков - шеф на Дирекция " Управление на риска " в Национална агенция за приходите.

С цел да запознае служащите с рисковете на обезпечаването на по-нисък приход, приходната организация започва акция " Заплата в плик ". Тя подчертава върху изгодите за обществото от доброволното обявление и внасяне на налози и осигурителни вноски, а също и на вредите, които предизвиква недобросъвестното държание. 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР