Над 300 литра на квадратен метър са падналите валежи през

...
Над 300 литра на квадратен метър са падналите валежи през
Коментари Харесай

Рекордните над 300 лира дъжд на кв. метър удавили Царево и района

Над 300 литра на квадратен метър са падналите превалявания през последното денонощие в Югоизточна България.  Най-значителни са били преваляванията в Царево и региона. Най-голямо количество дъжд е паднало в Кости - 329 литра на квадратен метър и в Граматиково - 288 л.

Национален институт по метеорология и хидрология няма станция в Царево, по тази причина няма и точни данни от там за количеството на дъжда. 

" Именно Югоизточна България е най-засегната от изобилните превалявания. Причината е висок циклон, който се образува над Егейско море и постепенно се придвижва на юг-югоизток. Такива превалявания са рискови, валежната конюнктура не е минала изцяло. За връх може да се приказва, когато цялата валежна конюнктура премине. Абсолютният най-много за 24 часа дъжд в Кости е 215 л през 1975 година, в Граматиково същата година са паднали 212 л ", разясни дежурният синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология Виктория Клещанова, пред Bulgaria ON AIR. 

Тя посочи, че до края на денонощието ще има слаби превалявания, с намаляващ интензитет. Въпреки това, даже и по-малките количества са в положение да усложнят ситуацията в засегнатите региони, предизвести синоптикът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР