Над 300 животоспасяващи лекарства липсват в аптечната мрежа. Не става

...
Над 300 животоспасяващи лекарства липсват в аптечната мрежа. Не става
Коментари Харесай

Николай Костов: Над 300 животоспасяващи лекарства липсват в аптечната мрежа


Над 300 животоспасяващи медикаменти липсват в аптечната мрежа. Не става дума единствено за антибиотици, това прави усещане, тъй като е сезонът на грипа. Това разгласи Николай Костов - ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Той изясни, че единствено една трета от животоспасяващите лекарства могат да се заменят с нещо друго.

По думите му що се касае антибиотиците освен износът е повода за казуса, а увеличеното търсене. Чисто логистични и индустриални аргументи също са намесени.

Износът на медикаменти е легален, само че първо би трябвало да се задоволи българският пазар. Търговците обаче не го вършат, сподели Костов.

Той изясни, че контролният орган е Изпълнителната организация по медикаментите. Освен това инструментът, който е основан, с цел да се управлява износът, би трябвало да се промени. Костов добави, че има основан експертен съвет, който работи по смяната на механизма на износа на медикаменти от месец.

„ В съпоставяне с всички околни страни,които нямат тази система, ние я имаме. Просто тя би трябвало да се употребява и би трябвало да се направи по този начин, че да не се заобикаля. Най-много се изнасят точно тези 300 медикаменти. Това са доста скъпи лекарства. Те са нормално на новаторските компании, огромни компании “, изясни ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Той добави, че не се знае по кое време ще ги има още веднъж у нас, тъй като някои даже липсват от години не от месеци.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР