Над 300 ирански журналисти настояват за освобождаването на двама техни

...
Над 300 ирански журналисти настояват за освобождаването на двама техни
Коментари Харесай

Ирански журналисти настояват за освобождаването на техни колеги, арестувани заради публикации за Махса Амини


Над 300 ирански публицисти упорстват за освобождението на двама техни сътрудници, задържани поради изявления за гибелта на Махса Амини на 16 септември, оповестява Българска телеграфна агенция. 

Призивът се съдържа в изказване, оповестено през днешния ден в няколко ирански вестника, измежду които реформаторският „ Етемад “. 

Журналистът Нилофар Хамеди и фотографирал родителите на амини, прегърнати в техеранската болница, където е лежала в кома тяхната щерка. Снимката, песната от Хамеди в „ Туитър “ става първият сигнал към света, че нещо не е наред с младата кюрдка. Три дни преди този момент тя е задържана от иранската нравствена полиция с претекста несвоевременно облекло. 

Другият публицист – Елахех Мохамади – е отразил погребението на Амини в родния ѝ град Сакез, където стартират митингите, прераснали в общонационални. 

В публикувано в петък взаимно изказване министерството на разузнаването на Иран и разследващото звено на Революционната армия оповестиха Хамеди и Мохамади за сътрудници на Централно разузнавателно управление на САЩ.  

Според правозащитни групи минимум 40 публицисти са били арестувани в Иран през последните шест седмици и броят им се усилва. Започнали като израз на възмущението от гибелта на Махса Амини, демонстрациите минаха в национален протест с присъединяване на хора от всички пластове на обществото. Водеща роля имаха студенти и дами, които изгаряха забрадките си, а тълпите призоваваха за гибел на аятолах Али Хаменей и събаряне на ислямския наказателен режим. 

Вчера от Революционната армия предизвестиха хората, че този ден ще последният с улични митинги. Но няма признаци, че гоненията ще понижат гнева на иранците. 

Според анализатори режимът ще устои на натиска, само че евентуално пътят към политически промени в бъдеще е необратим, уточни Ройтерс.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР