Над 300 души са загинали в Сирия и Турция в

...
Над 300 души са загинали в Сирия и Турция в
Коментари Харесай

Броят на жертвите в Турция и Сирия надвиши 300, САЩ и Украйна излязоха с официални изявления

Над 300 души са починали в Сирия и Турция вследствие на мощното земетресение покрай южния турски град Газиантеп рано тази заран, предава Българска телеграфна агенция. Сирийското министерство на опазването на здравето удостовери гибелта на минимум 237 индивида в регионите под контрола на президента Башар ал Асад. Броят на ранените доближи 639.

 7.8 по Рихтер: Най-силният трус от 100 година удари Турция, доста починали и в Сирия (видео) Виж още

Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

АП заяви за минимум 20 починали в следената от бунтовници северозападна сирийска провинция Идлиб. Много от постройките в регионите, които бяха наранени от земетресението, понесоха вреди по време на избухналия преди близо 12 години спор в Сирия, отбелязва Ройтерс. Влаковете в северната част на страната са спрени като защитна мярка. Пътищата и мостовете се ревизират, заяви държавната осведомителна организация САНА, представена от ТАСС.

В Турция по последни данни на управляващите починалите са минимум 76. Ранени са 440 души. Най-тежко наранени са 10 турски окръга - Кахраманмараш, Малатия, Газиантеп, Хатай, Адана, Килис, Адъяман, Диарбекир, Шанлъурфа, Османие. Има доста срутени здания.

Хората, които са изпаднали в мощна суматоха, са прекарали остатъка от нощта и сутринта на улиците.

Валията на Какраманмараш Йомер Фарук Джошкун съобщи, че нанесените вреди при земетресението са доста съществени. Валията на Малатия Хулуси Шахин заяви за най-малко 140 рухнали здания в Малатия. В редица окръзи са прекъснати образователните занятия. От Турския Червен полумесец насочиха апел към жителите да подаряват кръв.

По информация на ТРТ-Хабер първата страна, която е оказала помощ на турските управляващи след труса, е Азербайджан .

В изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан  САЩ обявиха, че също са подготвени да дават помощ. 

Съединени американски щати са надълбоко разтревожени от известията за разрушителното земетресение в Турция и Сирия. Готови сме да предоставим всяка нужна помощ. Президентът (Джо Байдън) разпореди на Американската организация за интернационално развиване (USAID) и други сътрудници на федералните управляващи да преценяват опциите на Съединените щати да реагират за допустимо най-голямо подпомагане на потърпевшите.

Ще продължим деликатно да следим обстановката в тясна съгласуваност с държавното управление на Турция, уточни Съливан.

С публично изказване излезе и президентът на Украйна Володимир Зеленски .

" Шокиран съм от новината, че стотици хора са починали и ранени вследствие на земетресението в Турция ", написа Зеленски в " Туитър ". " Поднасяме нашите съболезнования на фамилиите на жертвите и пожелаваме на потърпевшите бързо възобновяване. В този миг сме покрай приятелския турски народ, подготвени да окажем нужната помощ ", добави украинският президент.

Турция посредничи сред Украйна и Русия в опит за споразумяване на спора. В същото време Анкара доставя на Киев оръжия, в това число дронове " Байрактар ". В своето изказване Зеленски не загатна Сирия . Русия е главен съдружник на сирийския президент Башар ал Асад, на който оказа решаваща военна помощ след експлоадирането на спора в страната му през 2011 година

Междувременно от АФАД насочиха апел към хората да се обаждат по мобилните си телефони единствено при положение на заплаха за живота им .

Турският народен авиопревозвач " Търкиш еърлайнс " разгласи, че пуска спомагателни полети за най-тежко засегнатите от земетресението региони.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с валията на Кахраманмараш Джошкун. Ердоган уточни, че всички виновни институции са в подготвеност за деяние под координацията на АФАД, осведоми ТРТ-Хабер.

Спасителни екипи са изпратени в засегнатите от земетресението райони. Спешно са почнали работа министерствата на вътрешните работи и на опазването на здравето, АФАД, валийствата и всички други институции, сподели президентът.

Координираме работата, подхваната след земетресението. Надяваме се, че дружно ще преодолеем това злополучие в най-кратки периоди и с най-малки вреди, и продължаваме работата си, добави Ердоган.

Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на Съединени американски щати е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) през днешния ден край южния турски град Газиантеп, покрай границата със Сирия, на дълбочина от към 18 километра, показва ДПА. То бе последвано десетина минути по-късно от мощен второстепенен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.

Вторичните земетресения са най-малко 20.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР