Над 300 души са били задържани при опита на демонстранти

...
Над 300 души са били задържани при опита на демонстранти
Коментари Харесай

Полицията разтури гей парад в Истанбул, 300 са арестувани

Над 300 души са били арестувани при опита на стачкуващи от ЛГБТ общността да проведат през вчерашния ден Парад на гордостта в Истанбул, за какъвто локалните управляващи не издадоха позволение, оповестява турската редакция на Би Би Си.

Сред задържаните е бил и фоторепортерът на Агенция Франс Прес Бюлент Кълъч. По данни на организацията Репортери без граници Кълъч е бил подложен на медицински обзор, след което е пуснат на независимост.

Бул. „ Истиклял “, нормалното място на проявата, беше отцепен през вчерашния ден от полицията и групи със флагове с цветовете на дъгата се събраха на успоредния бул. „ Съраселвилер “. Полицията обаче не им позволи да показват и там.

Организаторите приканиха за присъединяване в проявата, като обявиха, че мирните шествия не може да бъдат забранявани.

„ Истанбул прайд “ се организира в града от 2003 година, само че последният позволен от управляващите церемониал беше през 2014 година, когато в проявата се включиха десетки хиляди души, отбелязва Би Би Си. Властите аргументират възбраната със съображения за сигурност.

В изявление предходната година турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи: „ Няма такова нещо като ЛГБТ. Тази страна е национална, духовна “, припомня Би Би Си, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР