Над 300 души са били задържани при опита на демонстранти

...
Над 300 души са били задържани при опита на демонстранти
Коментари Харесай

Над 300 задържани при опита за провеждане на гей парад в Истанбул снощи


Над 300 души са били арестувани при опита на стачкуващи от ЛГБТ общността да проведат през вчерашния ден Парад на гордостта в Истанбул, за какъвто локалните управляващи не издадоха позволение, оповестява турската редакция на Би Би Си.

Сред задържаните е бил и фоторепортерът на Агенция Франс Прес Бюлент Кълъч. По данни на организацията Репортери без граници Кълъч е бил подложен на медицински обзор, след което е пуснат на независимост. 

Бул. " Истиклял ", нормалното място на проявата, беше отцепен през вчерашния ден от полицията и групи със флагове с цветовете на дъгата се събраха на успоредния бул. " Съраселвилер ".

Полицията обаче не им позволи да показват и там.

Организаторите приканиха за присъединяване в проявата, като обявиха, че мирните шествия не може да бъдат забранявани. 

" Истанбул прайд " се организира в града от 2003 година, само че последният позволен от управляващите церемониал беше през 2014 година, когато в проявата се включиха десетки хиляди души, отбелязва Би Би Си. Властите аргументират възбраната със съображения за сигурност.

В изявление предходната година турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи: " Няма такова нещо като ЛГБТ. Тази страна е национална, духовна ", припомня Би Би Си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР