Над 300 чуждестранни граждани без документи за самоличност са задържани

...
Над 300 чуждестранни граждани без документи за самоличност са задържани
Коментари Харесай

Ръководствата на ПРБ и МВР представиха данни за противодействието на нелегалната миграция

Над 300 задгранични жители без документи за идентичност са арестувани при профилирана полицейска интервенция по противопоставяне на незаконната миграция под управлението на Прокуратурата на Република България (ПРБ). В резултат на взаимните дейности на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата са формирани 19 досъдебни производства. Подробности за интервенцията бяха показани на брифинг от заместител основния прокурор Мария Павлова, Сава Петров - прокурор от отдел " Международен " при Върховна касационна прокуратура (ВКП), Петър Тодоров - основен секретар на Министерство на вътрешните работи, Атанас Илков - шеф на Групово дело " Национална полиция ", и основен комисар Явор Серафимов - шеф на Групово дело " Борба с проведената престъпност ".
 
Заместник основният прокурор Мария Павлова уточни, че планирането на интервенцията е стартирало след встъпването в служба на изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов, а работата на прокуратурата по делата против незаконната миграция е изведенa като приоритет. " За нас е значимо освен да се залавят мигрантите и да се връщат към страните от които са тръгнали. Усилията ни са ориентирани към определяне и задържане на ръководителите на каналите, които от време на време не се намират в България, както и към метода, по който се реализират разплащанията ", съобщи Мария Павлова.
 
" Съвместните дейности на прокуратурата и органите на Министерство на вътрешните работи ще продължат, като имаме вяра, че в 49-ото Народно заседание е налице съществено болшинство, което ще поддържа дейностите на правоохранителните и правоприлагащите органи. Преосмислянето размера на наказванията за уредници, както и за тези лица, които подкрепят трафика на мигранти, ще има един предпазен резултат ", сподели още заместител основният прокурор.
 
За интернационалния аспект на незаконния трафик на мигранти детайлности показа прокурор Сава Петров, като сложи фокус върху нуждата от законодателни промени в посока завишаване на наказванията за този вид незаконна активност. Прокурорът при ВКП показа и статистически данни за последните три години по отношение на закононарушенията за нелегално превеждане на мигранти през границата и на подкрепяне на престоя им на територията на страната. Констатациите демонстрират забележителен растеж на този тип каузи.
 
 Ръководствата на Прокуратура на Република България и Министерство на вътрешните работи показаха данни за противодействието на незаконната миграция Ръководствата на Прокуратура на Република България и Министерство на вътрешните работи показаха данни за противодействието на незаконната миграция Източник: Пресцентър на Прокуратура на Република България
" Ако през 2020 година сборът на тези новообразувани каузи е бил към 150, за 2022 година той към този момент надвишава 1000. За изследваните три години броят на оправданите лица е тъкмо 4. Броят на наказаните лица с влезнал в действие правосъден акт за всичките години е число, което доближава 1000 ", сподели Сава Петров.
 
Анализът на прокуратурата сочи, че казусът е в размера на наказванията, които неведнъж извънредно са ниски, изключително спрямо други страни от района. Като образец, прокурор Сава Петров уточни прилежаща Гърция, където трафикант на мигранти може да получи присъда от 20-25 години " отнемане от независимост ", до момента в който у нас оптималното наказване за този вид закононарушение е до 6 години. Представени бяха образци, при които наказан на над 20 години затвор в Гърция български жител, при прехвърлянето му да изтърпява наказването си у нас, бива неотложно освободен, защото се оказва, че към този момент е изтърпял оптималния период, съгласно наказателното законодателство у нас.
 
" Изобретателността и бруталността на трафикантите става все по-голяма, както във връзка с маршрутите, по този начин и във връзка с самото превозване на мигрантите - с цистерни, с товарни камиони, с леки коли, които са невъобразимо натоварени, и надлежно при тези жеги хората пътуват при едни застрашаващи живота им условия ", уточни основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Петър Тодоров.
 
Директорът на Групово дело " Национална полиция " основен комисар Атанас Илков разгласи, че  мигрантският напън върху страната ни е повишен с 40% спрямо 2022 година " Нашите дейности ще бъдат ориентирани с още по-големи старания против тях, тъй че да не позволяваме животозастрашаващи обстановки ", акцентира Атанас Илков.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР