Над 300 български шевици са събрани в луксозното двуезично издание,

...
Над 300 български шевици са събрани в луксозното двуезично издание,
Коментари Харесай

Премиера на книгата „Български шевици от русенски регион“ ще се състои на 11 май в Русе

Над 300 български шевици са събрани в първокласното двуезично издание, което съхранява духа и традициите и се трансформира в мост към идващите генерации

В страна с богато минало, каквато е България, фолклорът е оня талантлив занаятчия, който събира нишките на времето и споделя истории. Веднъж избира да приказва с ария, различен път – посредством магията на писаното слово. Понякога обаче взема конец, с цел да го прекара през иглата, и търпеливо везе знаци и знаци – код, който през днешния ден отключва вратата към света на нашите предшественици. Везането е традиция, която сплотява местности и хора, традиции и порядки. Връзка, податлива на ерозия, в случай че не я подхранваме. Именно на нейното запазване се посвещава Здравка Димитрова с книгата „ Български шевици от русенски район “. Изданието на „ Софтпрес “ ще бъде показано публично на 11 май, от 18 часа, в зала „ Европа “ на Доходно здание. Премиерата ще бъде съпроводена от галерия на част от шевиците, включени в книгата, която може да бъде прегледана във фоайето на Доходно здание от 9 до 12 май.

„ Български шевици от русенски район “ излиза на 3 май 2022 година и към този момент може да се поръча авансово от уеб страницата на издателство “Софтпрес “ –. Сборникът включва над 300 български шевици от североизточния завършек на България и ги показва в детайлни илюстрации и текстове на български и британски език. В продължение на седем години Здравка Димитрова търси и извезва отначало везбени претекстове, които са се срещали по облеклата на нашите прабаби и дядовци. Водена от любовта си към родния край и желанието да запази културното завещание на везбеното изкуство, тя отваря прашната ракла, която стои закътана във всеки селски дом.

Сред купища облекла и платове авторката намира тези, върху които са извезани шевици, впечатляващи с майсторството и символиката си. Цветни памучни и копринени влакна оформят детайлите, с които преди години е бил описван вселенския ред и мястото на индивида в него. В началото на книгата „ писменост “ от 20 разнообразни боцкам дава на читателите нужните знания, с цел да разкодират вярно всеки детайл. С изключителна точност Здравка Димитрова пресъздава композицията и цветовете, които са били употребявани за направата на обичайни престилки, женски и мъжки ризи. Облекло, което алегорично е запечатало най-важните моменти от живота на българина в тези времена, и което през днешния ден играе ролята на съкровищница от мемоари и познания.

„ Вярвам, че шевицата е молитва, благослов, предпочитание за продължение на рода, за дългоденствие, благополучие, шанс, самоирония даже ” – споделя Здравка Димитрова, която е уверена, че везмото има място и в актуалния ни живот. „ Български шевици от русенски район “ е доказателството.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР