Над 30 процента от българите не могат да си позволят

...
Над 30 процента от българите не могат да си позволят
Коментари Харесай

Евростат: Над 30% от българите не могат да си позволят адекватно отопление

Над 30 % от българите не могат да си разрешат да отопляват домовете си съответно, сочат данни на Евростат, оповестени при започване на годината, предава БТВ.

Страната ни е преди всичко в Евросъюза по дял на хората, които не съумяват да покриват тези разноски. Средно за Европа процентът от насeлението, което не може да се отоплява е четири пъти по-малък – към 7 на 100.

На второ място след България в отрицателната ранглиста се подрежда Литва. Почти 27 на 100 от литовците не могат да си разрешат обикновено отопление.

Този проблем съвсем не съществува в Норвегия и Швейцария.

У нас към момента не е направена ясна формулировка на „ енергийно бедните “. Това е нужно, с цел да може цените на тока за бита да се дефинират от пазара – не от енергийния регулатор. Това е и условие на Брюксел към България.

„ Много е мъчно, тъй като всяко държавно управление, което реши да предприеме такива непопулярни ограничения, ще се сблъска със обществени митинги. Същевременно ние от 2011 година предупреждавахме, че цените на електрическата енергия се задържат изкуствено ниски с административни и политически ограничения. Те би трябвало да се усилят – това ще е непопулярна мярка, само че тя би трябвало да бъде направена “, споделя Тодор Галев от Центъра за проучване на демокрацията.

Страната ни е на челна позиция по дял на хората в Европа, които не съумяват да се отопляват, макар енергийните помощи, които се отпускат.

През този отоплителен сезон са подкрепени над 283 хиляди семейства, като главно помощите са за твърдо гориво – най-вече дърва и въглища.

Енергийното министерство към този момент години наред приготвя либерализацията на тока, която обаче по този начин и не стигна до битовите консуматори. От ведомството оповестиха, че процесът по освобождение на цените за бита ще е равномерен, с цел да се обезпечи успокоение за клиентите, а отбраната за уязвимите групи е от първостепенно значение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР