Над 30% от бременностите в България завършват с аборт. България

...
Над 30% от бременностите в България завършват с аборт. България
Коментари Харесай

Над 30% от бременностите у нас завършват с аборт

Над 30% от бременностите в България приключват с аборт. България е на трето място след Армения и Грузия по брой аборти на 1000 дами във възрастовата група 15-49 години, сочат данни на Евростат.

На конференция за актуалната контрацепция и по-добро качество на живот за дамите ръководителят на Българското сдружение по акушерство и гинекология проф. Асен Николов означи, че страната ни е отличник в Европейския съюз по брой прекратени бременности.

В международен мащаб всяка година се правят към 73 милиона провокирани аборта. Данните сочат, че от 1960 до 2000 година абортите са повече от ражданията. След това броят на абортите спада, само че понижава и раждаемостта, означи проф. Асен Николов от СБАЛАГ “Майчин дом ", който е и по време

Той акцентира, че абортите постоянно провокират нежелани реакции и гинекологични затруднения, които биха могли да доведат до неспособност за зачеване или нараснал риск при бъдещо раждане. От думите на шефа на СБАЛАГ " Майчин дом " проф. Иван Костов стана ясно, че в България едвам 3 от 100 дами одобряват орални хормонални контрацептиви срещу нежелана бременност.

Това е към 8 пъти по-малко спрямо останалите страни в Европа и в Съединени американски щати, където процентът е към 25. Проф. Костов означи още, че над 1 милиарда двойки по света употребяват всекидневно някаква контрацепция, само че към момента човечеството е надалеч от упованията на СЗО.

" Появата на антибебе хапче се възприема като самобитна тиха социална гражданска война ", добави проф. Костов.

В Америка хормоналните контрацептиви са желани от всяка пета жена за надзор на цикъла и от съвсем всяка трета за надзор на болката по време на менструация. Над 15% от дамите ги употребяват при проблематична кожа, акне или нежелано окосмяване заради антиандрогенния им резултат.

Директорът на Първа АГ болница " Света София " доктор Гергана Коларова означи, че с потреблението на орална хормонална контрацепция дамите могат да се предпазят и от разнообразни болести като кисти на яйчниците, рак на яйчниците и на дебелото черво, остеопороза, акне, нежелано окосмяване, тазово-възпалителни заболявания.

Тя посочи, че постоянната приложимост на контрацептиви покачва костната компактност при дамите, въздейства положително при нередовния цикъл и поликистозни яйчници. Коларова добави още, че приемът на модерни контрацептиви оказва помощ при предотвратяване от рак на гърдата, на яйчниците или на маточната лигавица. Тя успокои дамите, които считат, че при банкет на такива хапчета ще качат килограми.

Експертите акцентираха, че за всяка жена има самостоятелен контрацептив, който се изписва след консултация със експерт, а тези хапчета не би трябвало да се употребяват като средство за лекуване на разнообразни болести. Целта на акцията е да се усъвършенства информираността на дамите и да се подобрят знанията им за правото на по-качествен и безвреден полов живот, като изберат добра контрацепция. Експертите молят да се понижи нежеланата бременност, както и броят на абортите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР