Над 30 % от българите не четат въобще, ситуацията е

...
Над 30 % от българите не четат въобще, ситуацията е
Коментари Харесай

Проф. Александър Кьосев: Над 30% от българите не четат въобще, ситуацията е меко казано тревожна

Над 30 % от българите не четат изобщо, обстановката е меко казано тревожна. Това разяснява в предаването „ Стълбището “ на Дарик радио проф. Александър Кьосев, учител по културна история на модерната ера. Според него с цел да има по-добро образование по четене, първо то би трябвало да се отдели от културната история.

" За да могат младите да изпитат наслаждение от четенето, то би трябвало да спре да бъде наложително, тъй като всичко наложително ги отблъсква. Солидна воля за промяна няма. Корабът потъва постепенно и обстановката с положителните читателски практики е меко казано тревожна ", изясни проф. Кьосев.

По думите му когато едно литературно произведение стане " вайръл ", хората го четат.

" Липсва изобщо литературна рецензия, нейното място е празно. Контактът сред първичния текст и първичния възприемател е директна. Много е мъчно да има рецензия, тъй като нейното място е заето от блогъри и хора, които са доста дейни в електронна среда ", сподели още преподавателят по културна история на модерната ера.

Според проф. Александър Кьосев постижимата промяна в образованието е в учебните заведения да влязат млади учители, които да бъдат арестувани там.

" Заплатите бяха вдигнати, само че младите отиват в учебните заведения, изкарват 1-2 години там и напущат. Може би тъй като усещат учебното заведение като една мухлясала среда, в която те не могат да се осъществят. Ролята на учителя би трябвало да нарасне внезапно и с опция за доста по-голяма независимост на обособения преподавател ", разяснява още проф. Кьосев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР