Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК)

...
Над 30 милиона лева е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК)
Коментари Харесай

Здравната каса във Видин е изплатила най-много пари за лекарства през 2018 година

Над 30 милиона лв. е изплатила Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) във Видин за 2018 година, което е с 800 хиляди лв. повече, спрямо миналата година. Най-много са изплатените средства за медикаменти 36%, което е 11 млн. лв., на второ място се подрежда болничната помощ, с изплатени 29% или 9 млн. лв., 11% са за профилираната и извънболнична помощ, 9 % от парите са отишли за първична и извънболнична помощ, 7%- за стоматологична помощ, 3%- за медикодиагностични проучвания, 1%- за медицински изделия- сподели шефът на РЗОК- Видин доктор Владимир Вълчев.
Наблюдава превес на изплатените пари за медикаменти, като съгласно него би трябвало да е обратното- за болнична активност да се отпускат повече средства. Такава ще бъде политиката на Касата тази година- висок медицински резултат при оптимално ниски цени на медикаментите. 2 800 души са сменили персоналния си доктор в края на 2018 година, което е рекорден брой.
"Това произлиза от събитието, че двама лекари напуснаха - на село Градец- доктор Начев и доктор Серафимова, която активност се беше разпростряла в пет общини. Националните рамкови контракти вървят в посока да се заплаща за активност. И с доста по-малко пациенти, само че качествено обслужени, в този момент могат повече средства да се заработват. Това е пътят. За да се подтиква работата и положителното здравно обслужване на пациентите. Важно е при лекарите отношението на локалната власт към тях. Там, където представителите на локалната власт са показали интензивност, доброжелателност, нещата са доста добре " - изясни доктор Вълчев.
53 контракта е подписала РЗОК в първичната извънболнична помощ с 59 физически лица, измежду които 7 групови практики. Сред профилираните има 48 самостоятелни практики, 8 медицински центъра, 2 медикодентални центъра. При стоматолозите са подписани 94 контракта, аптеките са 27 и те работят с медикаменти, отпускани за здравноосигурените лица, както и с ветерани и военноинвалиди. Мрежата от лечебни заведения е добра и покрива нуждата от здравно обслужване - счита доктор Вълчев.
Добрите образци за лекарски практики са в общините Димово, Кула, Грамада, Бойница, Ново село, Ружинци. Изводът е, че където кметовете основават положителни условия за лекарите, популацията получава качествено здравно обслужване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР