Над 30 хил. наемници, сражаващи се за руската паравоенна група

...
Над 30 хил. наемници, сражаващи се за руската паравоенна група
Коментари Харесай

Вагнер е загубила над 30 хил. бойци в Украйна, твърдят САЩ

Над 30 хиляди наемници, сражаващи се за съветската паравоенна група " Вагнер ", са били убити или ранени от началото на войната в Украйна. Това настояват от Белия дом.

Говорителят на Съвета за национална сигурност към американското президентство Джон Кърби съобщи, че през последните седмици групата е понесла обилни загуби, като най-малко към 9000 от бойците ѝ са починали в сраженията.

Съединените щати пресмятат, че 90% от бойците на " Вагнер ", убити в Украйна от декември насам, са били пандизчии, като множеството от жертвите са били необучени.

Въпреки загубите обаче " Вагнер " е постигнал триумфи в региона на град Бахмут. Някои от най-ожесточените боеве във войната се водят към източния град, като наемниците на частната паравоенна група вземат участие интензивно в съветските старания за завладяването му.

Украинските войски настояват, че бойците на " Вагнер " са били изпращани в офанзиви в огромни количества и по открити терени. Говорител на украинската войска съобщи, че Москва не е съумяла да изтегля ранените и починалите бойци - което е довело до " места, където телата им просто са струпани ".

Превземането на Бахмут може да разреши на Русия да напредне към по-големи градове на запад, като Краматорск и Славянск. Въпреки това, съгласно Кърби, по-нататъшният прогрес на фронта би могъл да се окаже сложен.

" Възможно е в последна сметка да съумеят в Бахмут, само че това няма да има действителна стойност за тях, тъй като няма никакво стратегическо значение ", сподели той и добави, че украинските сили ще поддържат мощни отбранителни линии в целия район на Донбас.

На други места чиновници на английското разузнаване пресметнаха, че съветските постоянни сили и войските на " Вагнер " може да са понесли сред 175 000 и 200 000 жертви, в това число сред 40 000 и 60 000 починали.

Частната паравоенна формация, ръководена от Евгений Пригожин, е била доста по-малка преди войната, с едвам 5000 бойци, множеството от които са били опитни някогашни бойци.

Миналата година тя стартира да набира десетки хиляди бойци - значително от пандизите, защото Русия имаше проблеми с намирането на бойци за нашествието си в Украйна.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР