Над 30 години Държавна опера Пловдив използва къщите на ул.

...
Над 30 години Държавна опера Пловдив използва къщите на ул.
Коментари Харесай

Операта губи сградата на ул. Каменица 3

Над 30 години Държавна опера Пловдив употребява къщите на ул. " Каменица " за склад и работилница. Майсторите създаваха тук декорите, а дамите от шивашкия завод - облеклата на графини, царе и придворни. От 1997 година операта се сви в постройката на ул. " Каменица " 3 и за депозиране на реквизита.

Функцията на остарялата къща обаче ще се промени след няколко дни. Група майстори започнаха да изнасят и от там всичко, що е на операта. Община Пловдив има нови проекти за прилагане на постройката и артистите би трябвало да я опразнят. Тази седмица се чака съвещание на комисията, ръководена от зам.-кмета по общинската благосъстоятелност Димитър Кацарски, която ще реши бъдещето на къщата.

От Държавна опера Пловдив подсетиха, че в репертоара им има над 30 лични постановки, измежду които оперни, балетни и детски представления. Костюмите за тези постановки са към 2000 и дружно с реквизита се пазят в Дом на културата " " Борис Христов ". Декорите пък се съхраняват в лична складова база на ул. " Карловско шосе " в огромни пространства. Те обаче не са най-подходящите. Студено е, от време на време избива вода, тъй като депото се намира под моста. Операта разполага още с железарско, дърводелско, художествено, тапицерско, перукерско и две шивашки ателиета.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР