Над 30 души са подложени на медикаментозно лечение, поради заразяване

...
Над 30 души са подложени на медикаментозно лечение, поради заразяване
Коментари Харесай

113 са случаите на трихинелоза при диви прасета през ловния сезон, заразени животни е имало и в Пловдивско

Над 30 души са подложени на медикаментозно лекуване, заради заразяване с трихинелоза. Както съобщихме, заразяването е станало вследствие на нерегламентирана търговия на месо от отстреляно в региона на с. Медени поляни, общ. Велинград диво прасе и производството и потреблението на нетермично модифицирани месни артикули. Във връзка със сигнала от вкъщи на притежателя са конфискувани и ориентирани за заличаване наличните 30 кг. месни артикули. Проучването за нерегламентирано разпространяване на неразучено месо от дивеч в региона продължава.
Прочетете още
Ръководството БАБХ припомня, че потреблението на неразучено месо от диво прасе или на месо, за което лабораторните проби не са завършили, съставлява сериозна заплаха за здравето на консуматорите.

Българската организация по сигурност на храните се обръща с молба към ловците от цялата страна и изключително към ръководителите на ловните дружинки да не подценяват заплахата от трихинелоза. Тяхна отговорност и обвързване е да изпращат проба от всяко отстреляно диво прасе за проучване в акредитирана лаборатория. Едва след привършване на разбора, доказващ неявяване на трихинела, месото може да бъде предоставяно за консумация, според разпоредбите. Напомняме, че и консумация на свинско месо, добито от свине, отглеждани в домашни условия също съставлява избран риск.

В разгара на дейния ловджийски сезон 2023-2024 година броят на позитивните проби за съществуване на трихинела при диви прасета е повишен доста. По данни от мобилното приложение на БАБХ „ Модул лов “, в което се отразяват резултатите от всяко легално отстреляно диво прасе,  от 01.10.2023 година са отстреляни 7732 броя животни, като при 113 е потвърдено съществуването на паразитното заболяване. От началото до края на 2023 та година позитивните случаи са 121. Засегнатите области са Благоевград, Велико Търново,  Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Пловдив, Сливен, Смолян, Стара Загора и Хасково, като най-вече случаи са открити в областите Кърджали – 41, Хасково - 19 и Смолян – 12.

БАБХ поучава потребителите да закупуват и употребяват храни единствено от регламентирани производители. Пазаруването от нерегламентирани търговци, в това число и онлайн, е рисково. Вероятността месото, месните артикули, млякото и млечните артикули, яйцата да не са били подложени на ветеринарно-медицински надзор е сериозна, което от своя страна е причина за здравен риск при потреблението на такива храни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР