Над 30 български транспортни компании се включиха в колективен иск

...
Над 30 български транспортни компании се включиха в колективен иск
Коментари Харесай

Над 30 български фирми искат обезщетения от производители на камиони заради доказан картел

Над 30 български транспортни компании се включиха в групов иск на компании от 17 държави-членки на Европейския съюз за приемане на обезщетение от производители на тежкотоварни камиони, поради подписан сред тях картел в продажните цени. Обезщетението, за което компаниите претендират, варира сред 5 000 и 10 000 евро на камион, оповестяват немските компании финансиращи правосъдния развой - SophoklesGmbH и Iulius Paulis GmbH & Co. KG. 

Искът е въз основа на решениетона Европейската комисия (ЕК) от 19.07.2016 година, съгласно което през посочените години шест компании са продавали тежкотоварни транспортни средства посредством незаконни съглашения за цените в тежест на купувача и са наказани на рекордна санкция от 2,93 милиарда евро. Решението визира немските компании MAN, която е под шапката на Volkswagen, и Daimler, шведско-френската Volvo/Renault, холандската DAF, италианската Iveco и шведската Scania. Според Европейска комисия, фирмите, които към оня миг са държали общо към 90% от производството на междинните и тежкотоварни камиони в Европа, са били част от картел и са нарушили разпоредбите за конкуренцията в Европейския съюз. В продължение на 14 години фирмите са поддържали избрани, контрактувани цени.

След разкритията при започване на 2017 година немската компания Sophokles GmbH заяви, че закупилите тежкотоварен камион над 6 тона в интервала 1997 – 2011 година могат да търсят обезщетение от производителите в размер сред 10 и 20% от цената, защото най-вероятно са заплатили повече. Те оповестиха и че ще поемат изцяло финансирането на правосъдните процеси на всички, които се извърнат към тях за подпомагане при отбрана на правата им.

Към днешна дата пред Градския съд (Landgericht München I) на град Мюнхен е заведен групов иск от името на 1000 компании от 17 страни-членки на Европейския съюз, от които над 30 са от България. Претенциите на транспортните компании е за обезщетение за закупени 21 000 камиона, като над 1100 от тях са на български компании. Разходите по процесите се правят напълно от финансиращите компании – Sophokles GmbH и Iulius Paulis GmbH & Co. KG, които ще получат възнаграждение едвам при позитивна развръзка на делата и приемане на съответните компенсации.

„ Предстои да се даде ход на делото, а упованията са първото устно съвещание да се организира при започване на есента на тази година. От паралелни искове в Германия към този момент има над 50 решения в интерес на транспортните бизнесмени и единствено 5 отхвърлени молби “, сподели немско-българският юрист Анна Тюнис-Бамбалска от адвокатска адвокатска фирма Marzillier, Dr. Meier & Dr. Guntner Rechtsanwaltsgesellschaft mbH, които съставляват фирмите от България и други членки на Европейския съюз. Искът от Мюнхен е групов и е обвързван с претенциите на транспортни компании от други 15 страни за 8 000 камиона.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР