Над 30 900 българи на и над 65 г. вече

...
Над 30 900 българи на и над 65 г. вече
Коментари Харесай

Над 30 900 българи на и над 65 г. вече са ваксинирани срещу грип по Националната програма

Над 30 900 българи на и над 65 година към този момент са имунизирани против грип по Националната стратегия. Най-много са поставените дози в София, а най-възрастният ваксиниран в страната е от Пловдив и е 101-годишен.

Имунизация против сезонен грип се предлага да се прави всяка година, преди началото или по време на епидемиологичния сезон. От тази година грипни ваксини по Програмата могат да се слагат през целия есенно-зимен сезон – от октомври на актуалната година до края на март на идната година.

Съществуващата от дълги години система за епидемиологичен контрол на грипа в България демонстрира, че годишните грипни епидемии са сериозен здравен проблем за нашата страна. Само в регионалните градове всяка година пораждат приблизително към 1 400 000 до 1 600 000 случая на остри респираторни болести (ОРЗ) и грип.

Грипните вируси могат да провокират съществено заболяване при лица от всички възрастови групи, в това число и при изцяло здрави хора. При хората над 65 година обаче процентът на тежките случаи и смъртността са най-високи.

На днешната дата – 11 октомври Европа отбелязва Деня за битка с грипа.

Повече за болестта и за Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65 година 2023-2026 година, можете да намерите на актуализирания уебсайт на Министерството на здравеопазването – plusmen.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР