Над 30 000 лева ще раздаде за първи път тази

...
Над 30 000 лева ще раздаде за първи път тази
Коментари Харесай

Музикаутор с кампания срещу унизителната ситуация автори да се отказват от правата си

Над 30 000 лв. ще раздаде за първи път тази година " Музикаутор " от своя културен фонд особено за планове на млади създатели, оповестиха от организацията.
За самостоятелни планове през сесия 2018 година ще бъдат отпуснати общо 154 000 лв., като крайният период за кандидатстване е 3 юли 2018 година Това беше оповестено на конференция, проведена във връзка тласъците, които дава Културният фонд за развиването на българската музика.
„ Трябва да се обръщаме към историята, с цел да виждаме смисъла от това, което сме създали “, акцентира ръководителят на " Музикаутор " Ясен Козев, който разяснява, че преди 26 години организацията е почнала от едно бюро и един компютър.
Изпълнителният шеф Иван Димитров разяснява, че през днешния ден " Музикаутор " е фактор, като мнението на организацията бе потърсено и от законодателния орган във връзка предложенията за въвеждане на квота за българска музика в медиите. " Музикаутор " поддържа тази концепция поради необятно публикуваната процедура в Европа. По отношение на културния фонд Иван Димитров акцентира, че през годините той се модернизира и става все по-рефлективен.
За последните четири сесии на културния фонд " Музикаутор " е подтикнал българското творчество с близо 750 000 лева, като е подкрепил над 230 плана на български създатели. Деян Каменов – Дидо от Д2, изброи някои от тях: Стефан Вълдобрев за албума „ 10 и ½ “, Остава за албума „ Океан “, Живко Петров за албума „ After4 “, Вида Пиронкова за нейни песни, измежду които „ Гълъбо “, която бе оценена извънредно високо от слушателите на БГ Радио, както и доста други планове от най-различни жанрове, в това число симфонична и фолклорна музика.
„ На фона на това доста постоянно създателите са сложени в унизителната обстановка да се откажат от авторските си права и да се лишат от личните си приходи “, посочи Стоян Михалев – заместник-председател на " Музикаутор ".
Ползвателите очевидно се възползват от по-слабата позиция, в която се намират създателите, и им оферират да подпишат декларация за отвод от права, в случай че желаят да вземат участие в концерт, конкурс, да ги излъчат по малкия екран, радиото или да вземат участие в друго мероприятие.
Такъв образец е състезанието на БНР за нова българска поп и рок ария „ Пролет “, само че също и при взаимоотношенията с ползватели като BOX TV, радио Зорана, BG Music Company (сега Еврохолидей Къмпании 88 ЕООД) за турнето „ Вечните песни на България “ и доста други. „ На процедура нарушителите желаят създателите да кредитират тази порочна процедура “, изрази възмущението си Стоян Михалев и акцентира, че по този метод се разрушава така и така нежният в България модел на авторското право. „ В същото време авторските права са белег на цивилизационното, публично и демократично развиване “, акцентира още той.
Ето за какво " Музикаутор " започва акция, ориентирана към членовете за отрицателните резултати от отхвърли от права. Организацията осъществя и превантивни ограничения в тази посока, в това число посредством занижаване на оценката на планове на създатели, кандидатствали по културния фонд, само че които са отстъпвали правата си.
" Музикаутор " ще учреди грамота и премия за своя 3000-ен член, който в близко време ще се записва в сдружението “, заяви в умозаключение Ясен Козев, като добави, че развиването на българската музика и творчество минава през отбрана на авторските права.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР