Над 3 пъти са спаднали приходите на ВМЗ“ през последните

...
Над 3 пъти са спаднали приходите на ВМЗ“ през последните
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Над 3 пъти са спаднали приходите на „ВМЗ“ през последните два месеца

Над 3 пъти са спаднали приходите на „ ВМЗ “ през последните два месеца. Това заяви в утринния блок на БТВ министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. По думите му от приходи от към 80 млн. лева на месец, приходите са паднали на 26 млн. лева през юли.

Това е и една от аргументите за незабавните дейности за излекуване на завода и промени в управлението му.



„ Реваншизъм ли е, когато видиш някой да чупи витрина и я поправиш “, риторично попита Никола Стоянов в отговор на въпрос за претекстовете при кадровите промени във военния цех. „ Към всеки случай подхождаме самостоятелно и където има експертиза тя се резервира и надгражда “, акцентира икономическият министър. Той добави, че за последователност в болшинството от сдруженията са непокътнати хора назначени от предходния министър. „ Ще ви дам съответен образец – в Държавната консолидационна компания назначих 3-ма нови членове, само че болшинството от 4-ма остава на хората посочени от предходния министър. Фактът, че през вчерашния ден те са подкрепили кадрови промени по дъщерните сдружения демонстрира, че и те са наясно с потребността от решителни дейности за тяхното излекуване “, сподели още Никола Стоянов.

За него e извънредно притеснително ситуацията с „ ВМЗ “. „ Показателно е, че синдикатите желаеха незабавна среща, с цел да опишат за нещата, които виждат. Те са обезпокоени за заплатите на служащите и по какъв начин предприятието се ръководи “, сподели още Никола Стоянов. Той даде образец с нелогична кадрова политика – раздува се административният щат, а през последните дни всеобщо се подписват спомагателни съглашения с новоназначени хора с клаузи за големи компенсации. Договор на съответен чиновник без трудов стаж, назначен на два пъти и половина по-висока заплата от междинната в завода, с уговорка за погашение на 6 месечни хонорари при освобождение, бе показан в ефир. „ Тези образци за жалост са десетки и демонстрират, че някой съзнателно поврежда ползите на сдружението “, сподели още министър Стоянов. Той акцентира, че се надява по-скоро всички в завода да взимат сходни и по-високи заплати, само че до момента в който това не е реалност, прикани да се мисли предпочитано по какъв начин да се подвигат заплащанията на опитните специалисти, а не на тези пристигнали преди няколко дни.

Министър Стоянов е издал напътствие към обществените предприятия в системата на Министерството на стопанската система и промишлеността да спрат разплащания, с изключение на такива имащи директно отношение към активността им. На този декор „ ВМЗ “ са упълномощили за часове и без конкурс строителни действия за 3 млн. лева Около половината от тази сума незабавно е била изплатена на компании като задатък. Друг образец е този в „ Кинтекс “, където са превели над 800 хиляди лева към офшорна компания в Дубай. „ Това бързане е извънредно притеснително. Затова са нужни дейности в този момент и незабавно. Защото на следващия ден може да е късно “, изясни министърът.

„ Поздравявам ДКК за решението да възстановят изпълнителния шеф на НИТИ Казанлък. Скандално бе разпореждането човек с 30-годишен опит да бъде освободен в безусловно последния ден на предходния министър, с цел да се постави на негово място незает партиец “, сподели министър Стоянов. Той акцентира, че такива специалисти ще имат неговото доверие и даде образец с „ Кинтекс “, където в управлението остава единствено индивидът, който е дал своя вот срещу изплащането на огромни суми към офшорна компания. „ Не познавам сътрудника, само че това желая да виждам в сдруженията – специалисти, които наблюдават за държавния интерес. Послушните назначения виждаме до къде са докарали нещата “, разяснява още икономическият министър.



 

В отговор на обвиняванията, че се усилват управителните органи на сдруженията, министър Стоянов изясни, че просто се извършват разпорежданията на закона. „ Остава отворен въпросът за какво при законово условие за Съвет на шефовете от най-малко 5 члена в управлението ДКК и „ ВМЗ “ са работили с по 3-ма или 4-ма “, сподели министър Стоянов и риторично попита дали с по-малко хора по-лесно са минавали противоречивите решения като преводи на огромни суми към офшорни сметки или строителни контракти със 50% предплатени заплащания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР