Над 3 млн. лева годишно повече ще плаща Община Пловдив

...
Над 3 млн. лева годишно повече ще плаща Община Пловдив
Коментари Харесай

На тъмно Зико вдигна със 70% парите за екозавода в Шишманци, годишно прибират с 3 млн. лева повече

Над 3 млн. лв. годишно повече ще заплаща Община Пловдив за депонирането и обработка на боклука си в  депото за неопасни отпадъци в село Шишманци. Това се случва след подписан контракт на мрачно от кмета Здравко Димитров и представителя на консорциума Стоян Гидиков, който държи екозавода.  Споразумението е подписано на 20 септември 2023 година, само че нито е дадена публична информация за него от пресцентъра на Общината, нито може да се откри в уеб страницата на градските  управляващи, a също по този начин и локалният парламент не е взимал отношение.
Прочетете още
Репортер на TrafficNews съумя да се снабди с контракта, съгласно който  а един звук боклук от 1 януари 2024 година Община Пловдив ще заплаща по 50,31 лв., вместо досегашните 29,29 лева Това е нарастване с близо 70%, а на пловдивския поданик ще коства към 3 млн. лв. на година. Всяка година към депото в Шишманци за преправка се пращат към 125 000 тона боклуци, което значи, че сумата ще скочи на над 6 млн. лв..  „ Консорциум екологичен цех ” има контракт за депото за още 10 години след извършената социална поръчка през 2003 година.



Част от спомагателното съглашение

Тогава се подписва контракт по социална поръчка сред Община Пловдив и консорциума за инженеринг на дружество с хранилище за отнасяне на битови боклуци, включващ предпроектно изследване, планиране, организация на строителството, построяването на обектите, доставка и монтаж  на машини и уреди, стартирането му в употреба с опция за работа за 30 години.

Той струваш 42 млн. лв., като 32 млн. лв. бяха финансиране от страната, а останалите 10 млн. лв. от Община Пловдив. Заводът е на повърхност от 240 хиляди кв.м и се намира върху някогашния стоманолеярен цех в село Шишманци.

През предходната година бяха дадени още  8,5 млн. лв. по контракта за създаване на трета клетка за боклуци в завода, тъй като първите две изчерпват лимита си. Над 6,5 млн. лв. от сумата идва от ПУДООС, а останалата още веднъж бе от бюджета на Община Пловдив.

Така се стига до 20 септември, когато като претекст, че разноските в завода са се вдигнали неведнъж от 2003 година, а приравнената инфлация за тези 20 години е 136%, сумата за преправка на звук боклук става от 29 лв. на 50 лв..

Самият цех няколко пъти е влизал в публичното пространство поради пожарите, които стават от време на време в него. През 2019 година имаше и митинги на поданици от Шишманци, Белозем и Стряма, които упорстваха за безвредното му действие.

Консорциумът се съставлява от юридическото лице „ Скок – С ” ЕООД с управител  Стоян Гидиков. Едноличен притежател на въпросната компания е Атанас Търев, който е татко на общинския консултант от ЗС „ Александър Стамболийски ” Кирил Търев. 32-годишният предприемач е най-богатият общинар в локалния парламент, като е заявил над 7 млн. лв. персонални средства.

Търев е един от претендентите за общински съветници  в коалиция „ Съединени за Пловдив ”, които са издигнали Славчо Атанасов за кмет.



Общинските съветници Георги Колев и Кирил Търев от ЗС " Ал. Стамболийски ", които са в обединението зад Славчо Атанасо в

Защо договорът е подписан на мрачно?

Както стана дума Община Пловдив не осведоми през пресцентъра си или друго събитие за готвеното нарастване. Тъй като нарастването е планувано от 1 януари 2024 година, от Община Пловдив не са внесли и предложение в локалния парламент, тъй като не визира бюджета за 2023 година.

Решението за повдигането на парите е взето по време на Общото заседание на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците – „ Пловдив ”. В него вземат участие 9 кмета на общини в Пловдивска област, които употребяват депото в Шишманци.

Въпреки че след всяка среща от Община Пловдив пращат информация за решенията на него,  от градските власти  са икономисали тази точка. Единственото място, от което излиза наяве, че се е дискутирало нарастването е качен протокол, на съвсем неоткриваемо място в уеб страницата на градските управляващи.

То се е провело на 10 юли 2023 година, а в дневния ред е записано:  „ Обсъждане и взимане на решение за актуализиране на цената на употреба на „ Депо за неопасни боклуци и Инсталация за биологично разграждане на закрит прийом ”, село Шишамнци. Решението е било взето единомислещо, само че няма никаква конкретика по него.



Решението на РСУО за повдигането на парите

В същото време, защото договорът за публичната поръчка е подписан през 2003 година, архивът в профила  на купувача на Община Пловдив не се поддържа.

Това е следващият контракт, който Здравко Димитров подписва в края на мандата си и задължава новия кмет да заплаща с милиони повече средства от бюджета на града.



 

 

 

 Сайтът на Профила на купувача на Община Пловдив преди 2014 година

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР