Над 3 милиона таджики живеят в Русия. След терористичната атака

...
Над 3 милиона таджики живеят в Русия. След терористичната атака
Коментари Харесай

След терористичната атака: Вълна от ксенофобия в Русия

Над 3 милиона таджики живеят в Русия. След терористичната офанзива от 22 март те стават обект на тормоз и ксенофобия , пише . Въпреки това Русия не може да се откаже от задграничните служащи, споделят специалисти.

" Ако сте от Таджикистан , отхвърлям таксито. "  Такива известия получават доста таксиметрови водачи от таджикистански генезис в Москва след нападението в " Крокус сити хол "  в края на предходната седмица. Най-малко 139 души починаха в терористичната офанзива след пукотевица и пожар.

Тази седмица осем души бяха задържани и изправени пред съд в Москва - седем от тях са таджики. Докато Русия сочи Украйна с пръст, терористичната организация " Ислямска страна "  пое отговорност за нападението и даже популяризира фрагменти от камери, които причинителите са носели по време на стрелбата.

Националността на обвинените мъже предизвика спор за стягане на миграционните закони, а наред с това се ускори и ксенофобията против центроазиатските общности, които живеят и работят в Русия. Това важи най-много за жителите на Таджикистан.

Все повече ксенофобски произшествия

След офанзивата в " Крокус сити хол "  представителите на таджикистанската диаспора в Русия бяха съветвани да не напущат домовете си след залез слънце, написа съветската медия " База ". Някои централноазиатски страни като Киргизстан да вземем за пример даже поучават жителите си да заобикалят пътувания до Русия.

Въпреки че ксенофобията е опасност за центроазиатските общности в Русия не от през днешния ден, доста таджики, които живеят в страната, се тормозят, че след нападението от 22 март нещата ще се влошат.

Алишер* е пожарникар от Таджикистан, който живее в Санкт Петербург. Пред Дъждовни води той споделя, че след офанзивата в Москва, хората почнали да го заговарят по улиците. " Веднъж ме попитаха за етноса ми и дали поддържам терористи. Казах им, че съм съветски жител - освен това без акцент, тъй че ме оставиха на мира. Тук съм законно, само че тези, които нямат документи, се боят, че ще бъдат депортирани. "

Някои съветски крайнодесни и провоенни канали в Телеграм са наводнени с гневни известия, които приканват за принуждение против имигранти, даже и за депортация на централноазиатските общности, дружно с задачите им фамилии.

Преди нападението Абдуло*, който продава плодове на един от московските пазари, от време на време е получавал ксенофобски известия в обществените мрежи, само че след 22 март те са станали доста повече. " Заплашват ме онлайн, с цел да ме принудят да напусна Русия. Но аз нямам такива планове, тъй като не мога да пребивавам добър живот в Таджикистан. "

Вербалните офанзиви против централоазиатските общности в Русия прерастват и във физическа разпра. В Благовешченск - в съветския отдалечен изток, кафене, благосъстоятелност на таджики, беше подпалено. При различен случай - в Калуга, която се намира на към 200 километра от Москва, трима таджики бяха пребити от незнайни причинители. Миналата събота група жители на Киргизстан бяха арестувани на летището. Руската държавна осведомителна организация РИА Новости твърди, че са наложени ограничавания и на идващите в Русия имигранти.

Полицейски инспекции и противозаконни арестувания

Етническата дискриминация обаче не се лимитира до междуличностни проблеми. Руската самостоятелна медия " Медиазона "  съобщава, че два дни след нападението в " Крокус сити хол "  правозащитни организации са получили повече от 2500 недоволства от представители на централноазиатската диаспора в Русия, които са били проверявани от служители на реда и даже арестувани нелегално. Твърди се, че десетки са били измъчвани и даже депортирани.

След терористичното нахлуване съветските депутати упорстват за ограничавания при влизането в страната и цифрови ограничения за надзор на мигрантите. " Заподозрените са мигранти. Това повдига въпроса за миграционната политика. Този проблем от дълго време чака решение. Информации за закононарушения, осъществени от мигранти, се появяват в медиите съвсем всекидневно ", написа в канала си в Телеграм водачът на анексирания от Русия Крим Сергей Аксенов.

Темур Умаров от московския център " Карнеги " казва пред Дъждовни води, че Москва желае да резервира положителните връзки с дългогодишния си сътрудник Таджикистан, само че не може и да си разреши да неглижира общественото неодобрение в Русия.

" Затова Путин натъртва на това, че терористите нямат народност. Това обаче не значи, че обществото е на същото мнение. Руското държавно управление би трябвало да покаже, че се оправя с казуса, защото някои хора не вършат разлика сред радикалните ислямисти и трудовите мигранти и ще притискат управляващите да ограничи броя на мигрантите в страната ", споделя анализаторът.

Как наподобява бъдещето в Русия за мигрантите от Централна Азия

Повечето мигранти от Централна Азия идват в Русия, с цел да работят като таксиметрови водачи, хигиенисти и строителни служащи . Според данните на Института за демографски изследвания към Руската академия на науките към 2023 година над 3 милиона таджики живеят в Русия.
Докато Умаров счита, че офанзивата в Москва ще повлияе както на всекидневието на мигрантите, по този начин и от правна позиция, той се съмнява, че Русия може да си разреши просто да спре притока на мигранти към страната, защото съветската стопанска система разчита в огромна степен на работната ръка от Централна Азия.

" Не мисля, че е допустимо да се промени тази обстановка, тъй като няма задоволително руснаци на съответната възраст, които да могат да заменят 5-6 милиона мигранти годишно, изключително поради това, че демографската обстановка се утежнява. Ще бъде цяло знамение, в случай че Русия успее да изхвърли мигрантите и да ги размени с руснаци ", обобщава Умаров.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР