Над 3 часа дебати проведоха общинските съветници в София, за

...
Над 3 часа дебати проведоха общинските съветници в София, за
Коментари Харесай

Как сe приема бюджетът на София: Над 3 часа разговори за пари, майки, бащи и кошмари

Над 3 часа диспути организираха общинските съветници в София, с цел да одобряват бюджет 2019 по този начин, както беше направен и препоръчан от администрацията на Столична община. Той ще е над 1.75 милиарда лв., реши с 40 гласа и 17 срещу СОС. 

Според опозицията отляво бюджетът е счетоводна сметка, не съдържа политики и не взема решение проблемите на града. Според ГЕРБ този бюджет е единственият вероятен. 

Десните от Съюз на демократичните сили и ДСБ спориха дали са в ръководството на София или в съпротива. Имаме 5 районни кметове - на Красно село, Витоша, Средец, Оборище и Кремиковци, акцентира Борислав Бориславов(СДС) и укори сътрудниците си от ДСБ, че гласоподават с Българска социалистическа партия. Той дефинира водачът на социалистите в София и СОС Калоян Паргов, че е татко на тази част от десните съветници, измежду които Марта Георгиева и Иво Божков, и акцентира, че най-големият му призрачен сън е от Българска социалистическа партия да седнат на местата на ръководителя и зам.-председателите на СОС. 

Думите му провокираха смях в залата, а Паргов съобщи, че не желае да е нито татко, нито майка, нито брат на десните съветници. С много по-сериозен звук той акцентира, че е време да се постави завършек на познатото ни ръководство на София. 

От Група 5 оповестиха, че не поддържат бюджета и тъй като той се прави без участието на общинския съвет.  " Опитите за разговор за развиването на секторни политики не се случиха. Виждаме ролята на общинския съвет в определянето на тактики за развиването на града, а не в гласуването на технически въпроси като ремонт на улици ", разяснява Иван Велков. Според него София изостава в развиването си даже и от столиците на прилежащите балкански страни и е очевидно, че " повишението на парите с няколко %, не е задоволително ".

Сравненията на Фандъкова 

Не единствено тъй като в последно време е съвременно да се вършат съпоставения като предизвикателство, а тъй като е значимо да си кажем действителната картина, ще ви напомня няколко цифри, сподели столичният кмет Йорданка Фндъкова. И уточни: 

Преди 10 години бюджетът на София беше 1 милиарда лева – през днешния ден, 10 години по-късно, той е със 750 млн. лева повече. Това значи, че всяка една от последните 10 години сме съумели да съберем и да притеглим за вложения в София 75 млн. лева повече. Дали това е доста или малко, всеки може дам да реши. 

Ще си разреша още едно съпоставяне, което демонстрира доста ясно от кое място тръгнахме – през 2005 година бюджетът на София е 467 млн. лева 1,282 милиарда лева по-малко. Факт е, че изискуем доста на европейските стратегии, само че това надалеч не е всичко. Собствените доходи на общината потвърждават доста ясно по какъв начин общината ръководи имуществото си и събира вземанията си. В плана за бюджет за 2019 година личните доходи са 725 459 000 лева Преди 10 година бяха 584 млн., а през 2005 година – 229 млн. За 13 години сме събрали 496 млн. лева повече. Това е директният резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София. И нито един лев от тези пари не е пристигнал безплатно в София. 

Инвестиционната стратегия, която предлагаме с плана за бюджет е 632 701 155 млн. лева това са средства, които се влагат непосредствено в смяната и развиването на София. За 10 година увеличихме съвсем двойно финансовата стратегия – през 2009 година тя беше 356 млн., а през 2005 - 198 млн. 

Капиталовата стратегия демонстрира средствата, които осигуряваме за директни вложения в града – 3 пъти повече по отношение на 2005-а и 2 пъти повече по отношение на 2009-а. 

През тази година ще достигнем съвсем изцяло възобновяване на градските рейсове. С стартирането на още 82 нови рейса ще достигнем междинна възраст от 6 години. Важно е да напомним, че преди 10 година междинната им възраст беше 18 година

За 10 година единствено с новите рейсове намалихме 2,5 пъти излъчванията от градския превоз. Категорично мога да кажа, че това са съответни резултати от ограниченията на Следствен отдел към окръжна прокуратура за възстановяване на качеството на въздуха. 

Дали един бюджет е огромен или дребен зависи от това с какво го съпоставяме. Ако съпоставяме бюджета на София с бюджета на другите европейски столици, с които обичаме да се съпоставяме – това несъмнено е един много непретенциозен бюджет. Ако се съпоставяме с бюджета на София през днешния ден с този преди 10 или 13 години – това е един доста сериозен бюджет.

Единственият метод да разберем къде сме, е да знаем от кое място сме тръгнали. Затова ще дам още няколко числа за съпоставяне.

През 2005 година бюджета за обучение е 3,9 млн. лева През 2009 – 49 млн. лева Днес – съвсем 76 млн. лева. През 2005 година средствата за строителството на метрото са 93 млн. лева, през 2009 – 138 млн. – Днес – 320 млн. лева Разбира се, наблягам, че трябваше да се построи доверието на Европейската комисия към този план и това са съществени старания на доста хора за обезпечаването на средства, които не идват безплатно. През 2005 година парите за ремонт на улици са 27 млн. През 2009 – 35 млн., а в този момент, 10 години по-късно – 86 млн. лв.. 

Зад всички тези цифри стои доста сериозна работа и отговорност, заключи Йорданка Фандъкова. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР