Над 3 600 ученици от цялата страна са включени в

...
Над 3 600 ученици от цялата страна са включени в
Коментари Харесай

Министър Цоков: Над 3600 ученици у нас посещават кръжоци по роботика и програмиране

Над 3 600 възпитаници от цялата страна са включени в 258 групи по програмиране и роботика. Това заяви министърът на образованието и науката проф. по време на първото издание на Световния фестивал за Лего роботика в Пловдив, оповестиха от пресцентъра на МОН.

По думите му най-вече от децата са в София, Пловдив, Варна и Бургас, само че клубове има във всички области на страната. Групите са към учебните заведения и центровете за поддръжка на личностното развиване, като МОН финансира в допълнение провеждането на заниманията, а те се провеждат съгласно желанията и ползите на учениците.

Заедно с това в България има над 50 клуба по роботика, които се развиват като независими академии в учебни заведения и в университети. Освен в огромните градове, съществуват и голям брой клубове в по-малките обитаеми места като Разград, Кричим, Чирпан и други.

„ Подобни начинания като днешната демонстрират, че с верен метод образованието може да разпалва интереса и въображението на децата, а това умножава резултатите, които реализират ”, акцентира проф. Цоков. Той добави, че тази цел би трябвало да бъде заложена и в построяването на STEM центровете в страната. “Над 2 200 учебни заведения ще имат такива центрове с помощта на финансирането от Плана за възобновяване и резистентност и би трябвало да ги планираме по метод, който да изведе преподаването на ново, по-високо равнище ”, сподели още.

В пилотното издание на фестивала за лего роботика в Пловдив вземат участие 24-те най-хубави тима от възпитаници от цялата страна. През целия ден те  показват свои проучвателен софтуерни планове. Темата тази година е „ Суперсили “ и е отдадена на възобновимите източници на сила. По време на фестивала клубът на българските колекционери на Лего показа серия модулни здания и уникални лични колекции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР