Над 3.5 млрд. лв са спестените средства на българската икономика

...
Над 3.5 млрд. лв са спестените средства на българската икономика
Коментари Харесай

Вицепремиерът Алексиев: Над 2 млрд. лв. годишно се спестяват с мерките на служебното правителство за облекчаване на трафика по границата с Турция

Над 3.5 милиарда лева са спестените средства на българската стопанска система от цените на горивата

Мерките, които служебното държавно управление предприе за облекчение на трафика по границите, водят до икономисване на 2 милиарда лева годишно на български, турски и европейски компании. Това съобщи вицепремиерът по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев, откакто дружно с посланика на Република Турция Н.Пр. Айлин Секизкьок и вицепремиерът Иван Демерджиев откри новите ленти за транспортни средства на товари при специфичен температурен режим сред България и Турция.

Той уточни, че през 2022 година през граничен пункт Капитан Андреево са минали към 1 млн. тежкотоварни камиони. Това прави общата ни граница с Турция една от най-натоварените в света.

„ Когато стартира работа служебното държавно управление, това, което видяхме на границата бяха изчаквания от порядъка на 6-7 дни. Работихме интензивно, целеустремено и с разсъдък и вследствие на другите организационни ограничения престоят бе понижен до ден и половина - два. С отварянето на новите ленти за хладилни камиони, изчакването ще бъде до 8 часа ", разяснява Христо Алексиев.

С такива стъпки би трябвало да се работи, с цел да може въз основата на положителното ни партньорство, да бъдем потребни освен на стопанските системи на нашите страни, само че и на Европейския съюз, безапелационен бе той.

Христо Алексиев и дипломат Секизкьок подписаха и Меморандум за съгласие сред България и Турция за нова железопътна връзка по направление Ямбол - Елхово - Одрин.

Документът планува построяването на нов граничен железопътен преход за облекчение на товарния трафик и улеснено прекосяване сред двете страни. Прединвестиционните изследвания са стартирани през март тази година. Вече са водени и диалози с Европейска комисия за финансова поддръжка. Общият граничен пункт ще бъде в региона на Лесово.

" След подхванатите ограничения от страна на служебното държавно управление за преодоляване на цените на горивата и реализирана разлика с повече от един лев надолу, в българската стопанска система се икономисаха средства в размер на 3.5 милиарда лева ", разяснява още вицепремиерът Алексиев. Потреблението на нашата страна на горива на годишна база е 3,5 млн. тона, сега горивата в България са най- евтините в цяла Европа, което ни прави извънредно конкурентоспособни, добави той.

Проектите, които стартирахме по транспортна, цифрова и енергийна съгласуваност би трябвало да бъдат продължени, с цел да може България да се нарежда като мощен и главен фактор в района, уточни вицепремиерът Христо Алексиев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР