Над 290 млн. лв. са изплатени на работодателите за запазване

...
Над 290 млн. лв. са изплатени на работодателите за запазване
Коментари Харесай

НОИ: Над 290 млн. лева са изплатени по мерките за запазване на заетостта от началото на 2021 г. |

Над 290 млн. лева са изплатени на работодателите за опазване на заетостта в изискванията на пандемия единствено за месец. Това демонстрират данните на Националния застрахователен институт (НОИ) за преведените средства по станалата известна като „ 60/40 “ мярка.

Ако в края на 2020 година общата сума на обезщетенията за бизнеса и служащите е била към 649 млн. лева, към 16 март тя е близо 939 млн. лева Само за първата половина на март 2021 година са изплатени над 68 млн. лева

От началото на деяние на мярката, броят на подкрепените работодатели е близо 12 400, а броят на служащите и чиновниците – близо 278 500.

За целия интервал на мярката най-голяма сума е изплатена за работещите в предприятията от преработващата индустрия – над 397,8 млн. лева, за опазване на към 117,1 хиляди работни места. Сектор „ Хотелиерство и ресторантьорство “ е подкрепят с към 126,4 млн. лева за 54,0 хиляди работни места. Към работодателите от търговията са ориентирани 107,0 млн. лева за над 33,9 хиляди служащи и чиновници, предприятията от добивната индустрия са получили 75,0 млн. лева за 9,0 хиляди непокътнати работни места, а бранш „ Транспорт, депозиране и пощи “ – 82,0 млн. лева за близо 26,8 хиляди служащи и чиновници.

Над 46% от работодателите към този миг са получили средства по мярката за сред 5 месеца и една година. На 16% от осигурителите са изплатени обезщетения за 4 месеца, а една пета към този момент са обезщетени за едно тримесечие.
От работодателите, получили поддръжка, най-вече са тези, регистрирани в областите София-град (4 088), Пловдив (1 046), Варна (897) и Бургас (840).

За всички заплащания информацията е обществена и налична на интернет страницата на Национален осигурителен институт. Институтът е обезпечил и електронна услуга, посредством която се дава информация за изплатените им обезщетения, налична още веднъж посредством интернет страницата на Национален осигурителен институт (www.nssi.bg), графа " Е-услуги ", „ Справки ", надлежно в раздели: „ по Булстат и ИКО на Национален осигурителен институт " след въвеждане на ЕИК на осигурителя и Идентификационен код на осигурителя (ИКО), публикуван от Национален осигурителен институт или „ със документ " - за регистрирани консуматори с Квалифициран електронен автограф (КЕП), съдържащ ЕИК на осигурителя.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР