Над 285 млн. лв. е очертаващият се към края на

...
Над 285 млн. лв. е очертаващият се към края на
Коментари Харесай

300 млн. дефицит гони НЗОК

Над 285 млн. лева е очертаващият се към края на годината недостиг в бюджета на здравната каса. Това сочат данните на Министерството на финансите.
Основната част от сумата са прехвърляните от година в година задължения към клиники в Европейски Съюз за лекуване на български жители - над 250 млн. лева Недостигът от другите действия, финансирани от касата, ще е към 35 млн. лева
Актуализация на бюджета не може да има, по тази причина незабавно би трябвало да се затегнат контролът и финансовата дисциплинираност във фонда, написа в разбор на МФ, представен от clinica.bg. Той ще бъде прегледан и от Надзорния съвет на касата тази седмица, а задачата е да се одобри спешен проект за превъзмогване на неефективните разноски, предава в. " Сега " в днешния си брой.
С към 135 млн. лева повече от плануваното в бюджета ще са разноските на касата тази година. Около 100 млн. лева от тях обаче ще се компенсират от обичайното годишно преизпълнение на приходите от здравни вноски. Останалите 35 млн. лева ще би трябвало да се трансферират за идната година, се споделя в разбора. Освен това касата дължи на непознати каси и лечебни заведения над 250 млн. лева за лекуването на български жители. Те още веднъж няма да бъдат платени, което значи, че нови и нови лечебни заведения ще отхвърлят да одобряват гратис пациенти с български европейски здравни карти.
Както нормално, максимален дял от преразходите са за медикаменти и за лечебни заведения. За първи път тази година разноските на касата за лекарства ще надвишават 1 милиард лв.. Увеличението по отношение на предходната година ще е 100 млн. лева През 2016 година касата заплати за медикаменти 905 млн. лева
Разходите за лечебни заведения ще останат 1.6 милиарда лева, а нарастването по отношение на м.г. ще е 63 млн. лева Според разбора увеличените средства за извънболнична помощ през последните години също са измежду аргументите за неприятните финансови резултати на касата. Очакваше се, че отпущането на повече средства за прегледи, проучвания и лекуване в извънболничната помощ ще понижат разноските за лечебни заведения. Това не е станало, а резултатът е само в увеличените разноски на касата, се споделя в разбора. Поемането на нови скъпи медикаменти, без да е явен резултатът от лекуването с тях, трайното нарастване на медикаментите по протоколи, които заемат над 50% от всички разноски за домашни лекарства, както и неналичието на надзор са измежду главните аргументи за неефективно консумиране на средствата на НЗОК. Затова от Министерството на финансите желаят незабавен проект за ограничение на неефективните разноски.
От МФ оферират да се усили още времето, което е нужно, с цел да стартира НЗОК да заплаща новите лекарства. Министерството предлага и проверка на главния пакет на касата, на клиничните пътеки и на медицинските стандарти, както и правене на логаритми за инспекции на лечебните заведения и извънболничните практики. МФ желае и информация за броя лекари на повече от един контракт в болничната помощ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР