Над 2700 ученици от 6 училища се борят за приза

...
Над 2700 ученици от 6 училища се борят за приза
Коментари Харесай

Над 2700 ученици от 6 школа се борят за приза Екошампион в Х...

Над 2700 възпитаници от 6 учебни заведения се борят за наградата Екошампион в Хасково. Победител ще бъде учебното заведение, в което се преподадат най-вече еко уроци и се съберат най-вече пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета, оповестиха от кметството. 

В взаимната самодейност на Община Хасково и ЕКОПАК ще се включат СУ “Св. Паисий Хилендарски``, ОУ " Шандор Петьофи ", Езикова гимназия " Проф. доктор Асен Златаров ", Спортно учебно заведение " Стефан Караджа ", Професионална гимназия по дървообработване и строителство " Цар Иван Асен II “ и Основно учебно заведение   " Христо Ботев " - с. Войводово. Кампанията за обосноваване на разделното събиране и преработване. Тя обгръща всички възпитаници от 1 до 12 клас от записаните учебни заведения и има за цел да ангажира учениците и техните фамилии да събират отпадъците си разделно. 

До 11 ноември т. година възпитаниците на записаните за присъединяване в акцията учебни заведения би трябвало да съберат и предадат за преработване празни опаковки от пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. До 11 ноември в участващите щкола ще се организират и еко уроци по тематиката за разделно събиране с материали, които учителите могат да смъкват гратис (). На 11 ноември по авансово координиран график, екип на ЕКОПАК България ще мери събраните количества от всяко учебно заведение и ще ги съобщи за преработване.

Кампанията се състои от два стадия - спортна и просветителна част. Основна роля в просветителната част имат преподавателите във всяко учебно заведение, което се е записало за присъединяване  в самодейността. Учителите могат да проведат уроци на тематики, като разделно събиране, преработване и оползотворяване на боклуци, запазване на околната среда и стабилно развиване, като употребяват помощните материали и методическите инструкции от просветителната онлайн платформа. При изтеглянето на материалите преподавателите декларират броя класове, пред които ще се проведат уроците, броя възпитаници, които ще обзет, и интервалът на осъществяване.

В спортна част учениците ще получат от класния си началник жълти чували, предоставени от ЕКОПАК България би трябвало да събират вкъщи пластмасови бутилки и алуминиеви кенове, които да смачкат авансово,  да ги слагат в жълтите чували и да ги предадат на 11 ноември 2022 година на посочен пункт за събиране на територията на учебното заведение. Така събраните пластмасови и алуминиеви боклуци ще бъдат преброени и извозени от ЕКОПАК България при строга отчетност на събраните количества от всяко учебно заведение.

Отчитането на резултата и определянето на победител ще се случи посредством пресмятане на база формула, в която главните индикатори са събраното количество рециклируеми боклуци от опаковки и броя на извършените уроци, които се регистрират в платформата „ Рециклиращо учебно заведение. Учители за чиста природа! “. Формулата за пресмятане на класирането е оповестена

Голямата премия за спечелилия е създаване на „ Зона за еко-междучасие “ в учебното заведение, оборудвана с места за сядане и отмора - с меки столчета вид „ пуфове “, дребна библиотека с книги/настолни игри, масичка и осведомително табло. Зоната ще бъде модулна, тъй че да може да се сложи на най-подходящото за задачата място, определено от учебното управление.

Всяко учебно заведение, взело участие в акцията, ще получи за премия по 5 футболни, баскетболни топки и волейболни топки, също и грамота с маркираното количеството събран за преработване материал.

 

 

 

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР