Над 270 знакови социалисти са се подписали под предложение за

...
Над 270 знакови социалисти са се подписали под предложение за
Коментари Харесай

Изключените: В БСП се възцари мракобесието, 270 социалисти се подписаха за оставката на Нинова

Над 270 знакови социалисти са се подписали под предложение за преустановяване на мандата на ръководителя на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, осведоми в известие до медиите една от 13-те социалисти, изключени накуп - издателят Светлана Шаренкова.

" Проведеното на 11 февруари т.г. съвещание на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия бе образец за политическа операция, имитация, напън и полицейщина от страна на управлението на партията, отпред с Корнелия Нинова ", се споделя в прессъобщението.

В него се показва, че в навечерието на конгреса противоуставно са били сменени преброители, над 60 делегати и основни комисии, а социалисти, известни със своята сериозна позиция към ръководителя на партията са били застрашени с изключване " накуп " от Българска социалистическа партия без претекстове и причини.

Отбелязва се също, че до паркинга на НДК и залата на конгреса не са били допускани делегати и посетители на форума.

" Конгресът на Българска социалистическа партия стартира като политико-криминален трилър и приключи като на ниска цена фарс - с полупразна зала и липса на кворум ", се споделя още в известието, публикувано от Светлана Шаренкова.

" Въпреки казармените условия и грубото тъпчене на Устава от страна на Нинова и доближените й ", 272 делегати са се подписали под предложение за решение за предварително преустановяване на мандата на ръководителя на Българска социалистическа партия.

В подписката се акцентират редица претекстове, само че главните са: серията от тежки изборни загуби, невижданата организационна и идейна рецесия, до която Нинова довела Българска социалистическа партия, обезличаването на груповите органи, потъпкването на вътрешнопартийната народна власт, срамното пето място измежду политическите сили и унищожителните за Българска социалистическа партия обединения с десни партии, осведоми Българска телеграфна агенция.

Сред подписалите се били делегати от всички райони на страната, знакови социалисти, кметове, някогашни и сегашни депутати, министри и евродепутати, както и някогашният ръководител на Българска социалистическа партия, министър председател на България и президент на Партията на европейските социалисти с три мандата, евродепутатът Сергей Станишев.

В известието се споделя още, че Валери Жаблянов е направил опит да разгласи пред конгреса за събраната подписка, само че не е бил позволен до микрофона, а водещият съвещанието е отказал да одобри подписката.

Ръководството на Българска социалистическа партия е изключило 13-те социалисти единствено по фотография - разгледало кои са се качили на трибуната на конгреса без позволение и съставило листата на осъдените след това.

Това разкри дъщерята на Антон Кутев - Мина Кутева. В прочувствен пост в профила си във Facebook тя споделя за случилото се със съпартийците й, които накуп бяха изгонени от партията с невиждано решение на конгреса. Досега и по партийния правилник изключване от партията се подхваща единствено от партийната организация по места, в която членува всеки социалист.

" В частни диалози част от " палачите " са били запитани за какво тъкмо тези хора са изключени. Отговорът е бил - по фотография. Хваната е фотография от излезлите на трибуната (прилагам предполагаема) и тя е определила ориста на хора, които към този момент с години поддържат и работят за Българска социалистическа партия, измежду които са най-младият общински консултант в Столична община, основният секретар на Община Перник, индивидът, влезнал с най-вече гласове от младежите в Народно събрание на МО в Българска социалистическа партия и още хора с доста достижения. ", споделя Мина Кутева.

" Излезлите на трибуната са осъдени от " най-демократичната партия в България ", както сподели нейният водач през днешния ден. Дълбоко се надявам това да не е по този начин и да е просто злободневен слух. До трибуната, апропо, в един миг бях и аз, с още значително хора. Сигурно са ни пропуснали. Този път. Няма ужасно, другия път няма да ни пропуснат. Всъщност обаче това няма никакво значение. По коя фотография, видео, очна ставка или враческо чувство са изгонени тези хора, няма безусловно никакво значение. Значение има единствено истината. А тя е, че Българска социалистическа партия през днешния ден умъртви своето бъдеще и повече в никакъв случай няма да има правото да приказва за своите младежи ", написа в профила си социалистката.



Сергей Станишев: Над 200 делегати напуснахме съвещанието на 50 Конгрес на Българска социалистическа партия в символ на митинг

Бившият водач на Българска социалистическа партия Сергей Станишев, който бе измежду възмутените социалисти, посочили противоречие с апаратните хватки по време на конгреса, жигосах своеволията на управлението.

" Над 200 делегати напуснахме съвещанието на 50 Конгрес на Българска социалистическа партия в символ на митинг против своеволията на управлението, което наложи невиждана цензура на всяко друго мнение. Изключване на микрофони, противоуставна замяна на делегати и на преброители, скандални операции на гласуванията - на това станахме очевидци през днешния ден в зала 3 на НДК. Но видяхме и друго - по какъв начин съпротивителните сили на социалистите в партията се разсънват! ", написа Станишев в профила си във Facebook.

" Апаратните трикове може и да оказват помощ на управлението да се задържи, само че лишават Българска социалистическа партия от шанса да организира прям диалог и да покаже на обществото, че е чуло гласа на гласоподавателите и си е извлякло поучения ", предсказа Станишев.



Ангел Найденов напусна партията: Нямам място в Българска социалистическа партия, това не е моята партия

След 33 години участие в Българска социалистическа партия някогашният министър на защитата и някогашен член на управлението на партията разгласи, че хвърля партийната брошура, омерзен от случилото се на конгреса.

" След днешното съвещание на конгреса на Българска социалистическа партия, след всичко случило се на него,след признатите решения и изключително след саморазправата с част от хората,имащи лично мнение и позиции разнообразни от тези на управлението, НЯМАМ МЯСТО в Българска социалистическа партия!

Тази партия НЕ Е и НЕ МОЖЕ да е моята партия!

Не е партията, за чието развиване и подсилване не съм жалил сили и време след 89-а година, не е партията, която да загатвам с задоволство и очакване поради решения,политики и държание,не е партията с дух, правила и полезности, от които да не се срамя!

След 43 години участие, от които 33 години в Българска социалистическа партия, ПРЕКРАТЯВАМ участието си в партията! ", написа в профила си във Facebook Ангел Найденов.



Общинският консултант и член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия - София Петко Димитров, който също е от 13-те изключени делегати, съобщи: 

" В Българска социалистическа партия се възцари мракобесието . Днешното решение Конгресът да изключи 13 социалисти поради политическата им позиция, която се разграничава от тази на ръководещата върхушка в партията, е невиждано и прекомерно надалеч от уставните пълномощия на взелите решението ".

Димитров е най-младият общински консултант в Столичния общински съвет.

" Никой и нищо не може да ми попречи да продължа да работя за това, в което имам вяра като социалист и това, за което са ме избрали софиянци ", безапелационен е към този момент някогашният член на партията.

В началото на съвещанието на 50-ия Конгрес на Българска социалистическа партия евродепутатът Петър Витанов предложи първа точка в дневния ред да бъде преустановяване на пълномощията на ръководителя на Българска социалистическа партия. Искането му, което беше подкрепено и от други делегати, обаче не беше подложено на гласоподаване, тъй като било противоуставно. Ръководството утвърди своя дневен ред  с 524 гласа " за ", 237 " срещу " и 21 " въздържал се ". Това породи напрежението в залата и огромна група социалисти се качи на трибуната, а над 200 делегати започнаха да скандират " оставка " и напуснаха конгресната зала. 

Именно този миг е запечатала и въпросната фотография, послужила да документира провинилите се и изключени в края на съвещанието 13 социалисти - Светлана Шаренкова, Ана Пиринска, Петър Витанов, Николай Бериевски, Петя Михалевска, Валери Жаблянов и Ваня Добрева. А в настрана решение беше отхвърлен и Кирил Добрев, чийто проблем е по-различен - той беше възобновен от Върховен административен съд като член на Националния съвет на партията, само че в това време изключен като член на Българска социалистическа партия. Конгресът реши казуса, като го изключи наново. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР