Над 2500 учени и археолози настояват Британския музей в Лондон

...
Над 2500 учени и археолози настояват Британския музей в Лондон
Коментари Харесай

2500 археолози настояват Британският музей да върне на Египет Розетския камък

Над 2500 учени и археолози упорстват Британския музей в Лондон да върне Розетския камък в родината му Египет. Петицията е инициирана от египетския министър-председател Мостафа Мадбули, който  официално изиска връщането стелата, дружно с 16 други артефакта, които са били нелегално изнесени от страната. Подписката е подкрепена от известния египетски археолог и някогашен министър на антиките Захи Хауас.

„ Преди единствено държавното управление искаше египетски артефакти, само че през днешния ден това са и хората, които желаят назад личната си просвета ”, акцентира Моника Хана, археолог, деен участник в акцията, пред CBS News.  

Розетският камък, който е на 2200 години, е изписан с писмени знаци, древноегипетско демотично писмо и старогръцки. Той е открит през 1799 година по време на Наполеонова акция в Египет. Войниците на Наполеон се натъкват на стелата от черен гранит, до момента в който строят цитадела покрай град Рашид или Розета. В последвала морска борба той е плячкосан от англичаните и става един от най-важните експонати в Британския музей от 1802 година Но не британците, а французин - Жан Франсоа Шамполион, историк, ориенталист и езиковед, съумява да разчете египетските писмени знаци и да разчете Розетския камък.

„ Конфискуването на камъка от Розета, наред с други артефакти, е акт на посягане върху египетската културна благосъстоятелност и еднаквост и е директен резултат от културно колониално принуждение против египетското културно завещание. Присъствието на тези артефакти в Британския музей до ден сегашен поддържа предишните колониални старания за културно принуждение. Историята не може да бъде изменена, само че може да бъде поправена и макар че политическото, военно и държавно ръководство на Британската империя се отдръпна от Египет преди години, културната колонизация към момента не е завършила “, е записано в петицията, осведоми ARTnews.

Британският музей съобщи, че в никакъв случай не е постъпвало публично искане от Египетското държавно управление за връщането на стелата. Изложеният в Египетския музей в Кайро експонат е копие.

Тази година бяха възобновени и напъните за връщане на други предмети, съхранявани от Британския музей, които са били нелегално добити, в това число мраморите от Партенона, изнесени от Гърция от лорд Елгин. Открити неотдавна документи потвърждават, че той не е плащал митнически налози за тях. Новоизбраният министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс неотдавна съобщи, че не поддържа връщането на мраморите от Партенона на Гърция, напомня изданието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР