Над 250% ръст на задълженията до невероятните 2.57 млрд. лева

...
Коментари Харесай

"Булгатрансгаз" затъва в дългове покрай "Турски поток"

Над 250% растеж на отговорностите до невероятните 2.57 милиарда лв. регистрира държавният газов оператор " Булгартрансгаз " през 2020 година От финансовия доклад на сдружението се вижда, че отговорностите към банки се усилват от 391 млн. лева до 922 млн. лева, а комерсиалните и други отговорности на сдружението пък напряко избухват - от единствено 10 млн. лева при започване на 2020 година до внушителните 1.25 милиарда лева в края на годината.

Заедно с това наличните парични средства и еквиваленти в " Булгартрангаз " понижават от 572.3 млн. лева до 336.5 млн. лв..

На този декор сдружението регистрира облага 115 млн. лева от оперативната си активност - транспорт на природен газ. Но след приспадане на големите курсови разлики (-41.6 млн. лева.) и налозите действителната облага за интервала е 72.5 млн. лева, като понижава с над 30% на годишна база. Извън това обаче са направени и преоценки на наличните количества природен газ в хранилището " Чирен " и преносната мрежа, с отчитането на които сдружението действително излиза на загуба 25.6 млн. лв. при позитивен финансов резултат 103.3 млн. лева за 2019 година

Накратко: в годината, в която се изграждаше продължението на " Турски поток ", финансовото положение на " Булгартрансгаз " трагично се утежнява. Разбира се, против всички тези разноски и отговорности стоят вложенията в нова газопреносна мрежа, които, най-малко на доктрина, би трябвало да се изплащат в бъдещите години. Засега обаче те се виждат единствено като добити активи - общо за сдружението смяната е от 2.58 на 4.55 милиарда лв..
" Турски поток " виси с 1.25 милиарда лева
През предходната година държавният газов оператор е платил за придобиване на парцели, машини и уреди 1.08 милиарда лева при 687.4 млн. лева през 2019 година Въпреки това единствено за продължението на " Турски поток " през страната остават да се дължат още 1.25 милиарда лв.. Отделно са отговорностите за компресорните станции, с цел да може планът за транспорт на съветски газ от Турция до Сърбия да проработи, както и уговорките по десетките по-малки планове за газопроводи и замяна на остарели трасета.

По контракта със саудитския консорциум " Аркад ",, въпросните средства ще се изплащат на вноски в интервал от 10 години при. Въпреки че през предходната година " Булгартрансгаз " неколкократно съобщи, че обезпечава при по-изгодни условия, с което да предплати на " Аркад ", с цел да си спести разноски, в този момент от доклада се вижда, че това надали ще се случи. Ясно е записано, че въпросните 1.25 милиарда лева ще се дължат при рента 4.1% до 1 януари 2031 година
КАПИ i КАПИ профили
Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO.
БУЛГАРТРАНСГАЗ ЕАД Собствен капитал 2534,2 Печалба 104,7 Активи 3273,5 Пасиви 739,3 Брой заети 1172 Приходи 403,6 Данните са за 2019 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева Потреблението на газ
Извън финансовите параметри, от доклада на " Булгатрансгаз " излиза наяве, че през 2020 година потреблението на метафоричен газ в страната е намаляло с 12.9%. До огромна степен това може да се изясни с рестриктивните мерки поради ковид, които доведоха до прекъсването на някои индустриални потребители в интервала април - септември. Именно тогава пренесените по националната мрежа количества природен газ са с 20 - 30% по-малко. Обратното - през октомври и ноември има растеж надлежно с 32% и 24% на годишна база.

При директния транспорт на газ също има огромни промени. Пренесените количества по дълготрайния контракт с " Газпром " за поредна година спадат с повече от 50% - за 2020 година са били 3.1 милиарда куб.м, за 2019-а - 6.9 милиарда куб.м, а за 2018-а са регистрирани 14.3 милиарда кубика. Това е по този начин поради отпадналия пренос към Турция, откакто " Газпром " пусна в деяние " Турски поток ".

" Булгартансгаз " въпреки всичко е съумял да компенсира част от това, като е пренесъл количества на други газови търговци и снабдители, които за предходната година са почти 3.9 милиарда куб.м - главно различните доставки за българския пазар през Гърция, както и евентуално дребен транспорт към Румъния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР