Над 250 медици от страната и чужбина се включиха в

...
Над 250 медици от страната и чужбина се включиха в
Коментари Харесай

Съвременната хирургия обсъждат 250 медици във Второто издание на Пролетни хирургични дни - Русе

Над 250 медици от страната и чужбина се включиха в стартиралото през днешния ден второ издание на симпозиума „ Пролетни хирургични дни “. Организатори на събитието за втора поредна година са Лечебни заведения „ МЕДИКА “ и Русенски университет „ Ангел Кънчев “. Темата на тазгодишният конгрес е „ Хирургията през днешния ден, хирургията на следващия ден “, а специфичен акцент беше подложен на работата с най-малките пациенти – децата.



Официален старт на форума, който е част от събитията, с които през тази година УМБАЛ „ МЕДИКА - РУСЕ “ означават 10 години от своето основаване, даде шефът на Лечебни заведения „ МЕДИКА “ доцент доктор Кирил Панайотов. „ Това е втората ни поредна конференция Пролетни хирургични дни. За наша наслада има повече участници, а този път във форума се включват и студенти от разнообразни медицински университети “, сподели той. Поздравления сервираха регионалният шеф Анатоли Станев, кметът на Община Русе Пенчо Милков. Приветствие сервира и съорганизаторът на събитието, ректорът на Русенски университет „ Ангел Кънчев “ учен Христо Белоев.

„ Щастлив съм, че тук участват доста млади сътрудници, а това ми дава вяра, че развиването на хирургията не е изгубено “, сподели ръководителят на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия на УМБАЛ „ МЕДИКА “ проф. доктор Огнян Хаджийски.

По думите на ректора на Медицински университет - Плевен проф. доктор Добромир Димитров, сходни конгреси са извънредно значими, тъй като дават опция на лекарите да обогатят своите познания. „ Научната стратегия на форума е извънредно настояща, с много новаторски способи на диагностика и лекуване на някои болести и благодаря на сътрудниците, че са привлекли толкоз положителни лектори. Чест прави на УМБАЛ „ МЕДИКА - РУСЕ “, че влага в сходни конгреси и дава акцент на актуалната диагностика в медицината. А това е значимо за развиването и на лекарите, и медицината “, разяснява проф. доктор Димитров. По думите на декана на Факултета по медицина в Бургас проф. доктор Христо Бозов не е елементарно да събереш в едно и също време на едно и също място сътрудници от всички лечебни заведения, с цел да могат да покажат най-хубавото, на което са способни. По думите му, сесията за медицински сестри е извънредно значима, тъй като те са неизменима част от работата на лекарите, а развиването им е причина и за по-доброто лекуване на пациентите.

В научната програмата на Пролетните хирургични дни се показват над 70 отчета на медици, експерти по обща, детска, съдова, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна хирургияи неврохирургия, от над 15 водещи български клиники. Свои писания, ориентирани към тематиката детска хирургия, показаха двама видни експерти от Милано, Италия - проф. доктор Джианантонио Манцони,директор на клиника по Детска урологияи доцент доктор Алфредо Берреттини. Във форума се включи и хирургът, началник на клиника по Детска хирургия към Детска болница „ Мария Кюри “ и учител в Медицински университет „ Карол Давила “ в Букурещ,Румъния – проф. доктор Себастиан Йонеску.

Събитието се организира по едно и също време в трите лекционни зали на Гранд хотел „ Рига “, като с изключение на за лекарите, беше планувана и специфична сесия, по време на която опит да обменят и медицинските сестри.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР