Над 250 евро на мегаватчаса е нашата прогноза за цената

...
Над 250 евро на мегаватчаса е нашата прогноза за цената
Коментари Харесай

Иван Хиновски: Над 250 евро е прогнозата за цената на газа за януари

Над 250 евро на мегаватчаса е нашата прогноза за цената на газа за януари. Успокоително е, че Турция основава газов хъб, благодарение на " Газпром ". Ще миксират газ от друг генезис - съветски, египетски, азербайджански, ирански, който ще е благосъстоятелност на турската компания " Боташ ". Ще купуваме от тях. Това съобщи енергийният специалист Иван Хиновски по Nowa News.

" За януари 2023 година настояването е 30% нагоре на цената на газа поради Чирен. Потребява се безценен газ, нагнетен по времето на високите цени на суровината. През Турски поток обаче се движи 99% съветски газ през медиатори. През 2023 година имаме ангажирани количества на LNG слотове и сделки за импорт на полутечен газ. В Турция и Гърция имаме обезпечени слотове, би трябвало да живеем умерено, газов дефицит няма да има ", успокои специалистът.

По думите му е неминуем растежът на цените на оранжерийните зеленчуци поради скока на газа. " Ще скочат цените на домати, краставици, спанак. Цената на природния газ и горивата е съществена съставния елемент в тяхната стойност. Таванът на цената на газа няма да ни се отрази, тъй като 180 евро на мегаватчаса е доста висока сума. 150-160 евро е нашият таван. Фючърсни покупко-продажби сред огромни играчи като Китай и Катар може да покачат цените на тържищата, а Русия също пробва да продава газ посредством медиатори ", изясни той. И добави, че срокът за затваряне на въглищните централи би трябвало да се удължи след 2038 година

Според него най-важно е да се приключи терминалът в Александруполис. " При арбитраж с " Газпром " има доста правни условия, които са в наша изгода. Ние всеки ден сме спазвали контракта, би трябвало да сме в мощната позиция. България незабавно би трябвало да одобри нова енергийна тактика, тъй като системата ни не може да акумулира огромно количество сила от възобновими източници ", сигнализира Хиновски.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР