Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са

...
Над 25 тона сладолед и около 9 тона майонеза са
Коментари Харесай

Тонове сладолед и майонеза произведени у нас със заразен яйчен прах

Над 25 тона сладолед и към 9 тона майонеза са били създадени в България с яйчен прахуляк, инфектиран с рисковия инсектицид финпронил, оповестиха от Министерството на земеделието и храните. От ведомството показаха, че „ съвсем цялото количество, което е налично в комерсиалната мрежа” е било изтеглено.

Още преди седмица от Министерство на земеделието и храните оповестиха, че до нашата страна е стигнала партида от 500 кг жълтък на прахуляк, нечист с отровата. Агенцията по сигурността на храните откри, че продуктът е бил доставен в един търговски склад, а от там – в две индустриални бази. Открити и сложени под забрана са към 64 кг от суровината.

От Министерство на земеделието и храните подчертаха, че в сладоледите и майонезата, в които е влаган яйченият прахуляк, по рецептурна брошура концентрацията му е ниска – от 0,9% до 2,9%. Лабораторен разбор ще покаже какво тъкмо количество от суровината има в продуктите.

Контролните органи, в съгласие с браншовите асоциации на птицевъдите, ще правят инспекции на всички птицефермите за кокошки носачки в страната за съществуване и приложимост на неразрешеното вещество.

Скандалът с финпронила потегли от Западна Европа, като в близо 20 страни се стигна до евакуиране на продукция от пазара. В Холандия, Белгия, Германия и Франция бяха затворени птицеферми.

Фипронил е вещество, употребявано в битката против бълхите, кърлежите и други паразити. По данни на Световната здравна организация (СЗО) то може да нанесе провали върху черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР