Над 25% от българите са на възраст над 60 години

...
Над 25% от българите са на възраст над 60 години
Коментари Харесай

Над 25% от българите са на възраст над 60 години

Над 25% от българите са на възраст над 60 години България е на пето място в света по дял на възрастните хора от популацията - над 25% от българите са на възраст над 60 години . Тази статистика на Организация на обединените нации показа Иван Нейков от Балканския институт за обществена политика по време на полемика за дейния живот на възрастните хора у нас, проведена от общественото министерство.
 
С по-голям % на възрастните хора са единствено Швеция, Италия, Германия и Япония , като тези страни са измежду двайсетте най-развити и се дават като образец за метод на живот, разяснява Нейков.
 

От друга страна в Европа се следи бързо увеличение на междинната дълготрайност на живота - от началото на 20 в. до началото на 21 в. тя се е вдигнала 2,5 пъти, описа преподавателят в Софийския университет доцент Георги Бърдаров . По думите му в страни като Италия, Малта и Гърция обществото към този момент приема за млади хората до 50-годишна възраст.
 
Краткосрочните отсъствия от работа понижават с повишаването на възрастта, а по-възрастните служащи стават по-рядко участници в трудови злополуки - тези обстоятелства уточни Иван Нейков в поддръжка на тезата, че възрастните хора имат капацитет да работят и не би трябвало да бъдат подценявани от работодателите, изключително за продуктивността им.
 

" Истината е, че липсват каквито и да било безапелационни данни, че възрастните служащи се отличават с по-ниска продуктивност съпоставяне с младите служащи. В същото време от ден на ден научни данни свидетелстват, че трудовият опит е по-валиден и благонадежден индикатор за продуктивността, в сравнение с възрастта на служащите. Много личностни характерности като мъдрост, стратегическо мислене, изцяло разбиране, дарба на обсъждане се развиват и пораждат с придвижване на възрастта ", разясни Нейков.
 

Въпреки че сме на едно от челните места по дял на възрастните хора в света и Европа, България е измежду страните с най-ниска междинна дълготрайност на живота , разяснява доцент Георги Бърдаров.
 
" Да, популацията в целия развъртян свят застарява. Но България е единствената страна в света - и в исторически, и в териториален проект в този момент, при която при един от двата пола най-голямата кохорта население към този момент е в пенсионна възраст. При дамите към този момент най-голямата кохорта население към 2011 година е 60-64 години ", добави той.
 
Според данните, показани от доцент Бърдаров, единствено за 15 години междинната възраст на популацията у нас е повишена с 3 години.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР