Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради

...
Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради
Коментари Харесай

Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради техническа неизправност

Над 25 на 100 от злополуките в България стават поради техническа нередовност на колите - заключението е на специалистите от Института за пътна сигурност и Карстори, платформа, основана от български екип, с цел да отговори на големите проблеми, съпътстващи пазара на използвани коли.

На полемика по тематиката " Некоректните търговски практики на пазара за продажби на използвани коли " специалистите проучиха проблемите, свързани с неефективната процедура при покупко-продажба на използвани коли у нас.

Масово от Италия се внасят коли с развалени мотори, претърпели удари, които в следствие, преди продажба, се привеждат в търговски тип. Около 80-90 на 100 от колите в Горубляне и други сходни автоборси са претърпели произшествия. Всяка трета кола е с манипулиран километраж, само че " постегнати, напудрени ", се оферират на клиентите, които в по-голямата си част заради непросветеност стават лесна цел за злоупотреби. Много скрити недостатъци на тези коли не се афишират и купувачите са в незнание. Честа процедура е подправянето на сервизни книжки, скриват се проблеми с въздушните възглавници, АВС системата, колите са с изкривена геометрия. За страдание от страна на страната няма увереност за решение на казуса, липсва регулация, разяснява Богдан Милчев, от Института за пътна сигурност.

Въпросът за колите втора употреба е доста сериозен. Това, което сега пазарът предлага, е в положение, което съществено заплашва сигурността на придвижването, уточни Димитър Ганев, някогашен началник на ИА " Автомобилна администрация ". По думите му неналичието на регулация от страна на страната точно води до непрозрачни взаимоотношения продавач-купувач.

От Карстори са създали система за определяне на техническото положение на колите втора ръка. Организацията е отговорът на порочната процедура за импорт на използвани коли със подозрително техническо положение, които се оферират на пазара като " съвършени " - така наречен модел " Горубляне ", уточни създателят на системата - Явор Иванов. Купувачите стават жертва на измами, заради непросветеност, а това значително заплашва тяхната сигурност, разяснява той. Това, което организацията предлага, е сертифицираните продавачи да качват на сървър данните за автомобила и те да бъдат транспарантни и без ограничавания на време, място и метод на достъп с обезпечена меродавност. За да получат документ " Карстори ", продавачите на коли втора ръка могат да минат на механически обзор в някой от 15-те автосервиза на територията на цялата страна, оторизирани за задачата. Така всеки покупател ще може да получи обезпечена достоверна информация за техническото положение на харесания от тях автомобил. Тази информация е разграничена на две елементи - систематизирана и детайлна. Карстори покрива към 40 % от марките на пазара, сподели още Явор Иванов. Цената за инспекция на един автомобил се образува от съответните сервизи, посочи той.

Според изследване на Европейската комисия, обвързвано с пазара на използвани коли в Европейски Съюз - 41 на 100 от интервюираните споделят, че са имали проблеми до една година от покупката, 40 на 100 са зародили до месец по-късно и 25 на 100 са се оплакали от нечестни търговски практики, оповестиха още от Института за пътна сигурност.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР