Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради

...
Над 25 на сто от катастрофите в България стават заради
Коментари Харесай

Над четвърт от катастрофите у нас са заради неизправни автомобили

Над 25 на 100 от злополуките в България стават поради техническа нередовност на колите, сочи разбор на Института за пътна сигурност, показано по време на полемика за неточните търговски практики на пазара за продажби на използвани коли.

Масово от Италия се внасят коли с развалени мотори, претърпели удари, които в следствие, преди продажба, се привеждат в търговски тип. Около 80-90 на 100 от колите в Горубляне и други сходни автоборси са претърпели произшествия. Всяка трета кола е с манипулиран километраж, само че " постегнати, напудрени " се оферират на клиентите, които в по-голямата си част заради непросветеност стават лесна цел за злоупотреби. Много скрити недостатъци на тези коли не се афишират и купувачите са в незнание. Честа процедура е подправянето на сервизни книжки, скриват се проблеми с въздушните възглавници, АВС системата, колите са с изкривена геометрия. За страдание от страна на страната няма увереност за решение на казуса, липсва регулация, разяснява Богдан Милчев, от Института за пътна сигурност, представен от Българска телеграфна агенция.

Автомобилите втора употреба на пазара са в положение, което съществено заплашва сигурността на придвижването, счита и Димитър Ганев, някогашен началник на ИА " Автомобилна администрация ". По думите му неналичието на регулация от страна на страната точно води до непрозрачни взаимоотношения продавач-купувач.

Онлайн платформата Карстори показа по време на форума система за определяне на техническото положение на колите втора ръка. Това е отговорът на порочната процедура за импорт на използвани коли със подозрително техническо положение, които се оферират на пазара като " съвършени " - така наречен модел " Горубляне ", разяснява създателят на платформата Явор Иванов.

Според изследване на Европейската комисия, обвързвано с пазара на използвани коли в Европейски Съюз - 41 на 100 от интервюираните споделят, че са имали проблеми до една година от покупката, 40 на 100 са зародили до месец по-късно и 25 на 100 са се оплакали от нечестни търговски практики, оповестиха още от Института за пътна сигурност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР