Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период

...
Над 25 млн. евро са предвидени по новия програмен период
Коментари Харесай

Норвегия ни дава над €25 млн. за ремонти на затворите


Над 25 млн. евро са планувани по новия програмен интервал на Норвежкия финансов механизъм /НФМ/ 2014-2021 година за възстановяване на изискванията в пандизите у нас, повишение потенциала на чиновниците, работещи в бранша и за реинтеграция на лишените от независимост. Това стана ясно на семинара, проведен от Министерството на правораздаването в Стара Загора, съобщи БГНЕС. Изграждане на пилотен затвор с образователен център към него, основаване на преходни отделения или така наречен half way houses за акомодация на пандизчии, на които им следва освобождение, ремонт на затвори и арести, са измежду главните цели, залегнали в идващите години. Предвидено е такива преходни отделения да бъдат обособени към затворническите общежития към пандизите в Пловдив, Бобов дол и Бургас, а пилотният затвор, към който ще бъде построен и образователен център, да бъде в Кремиковци.

Производственият завод към Пазарджишкия затвор да стане обучителен център за подкрепяне реинтеграцията на лишените от независимост след тяхното освобождение, е заложено в програмата. И още: да бъде построен нов арест и пробационна работа в Петрич, да се ремонтират пандизите в Пловдив и Бобов дол, а във Враца да бъде преустроено ново общежитие от открит вид.

Разработване на Концепция за в началото и продължаващо образование на пробационните чиновници, изследване на опцията за въвеждане на нови различни ограничения на наказването "лишаване от независимост " и създаване на профилирана стратегия за менторство (coaching), са измежду другите заложени цели на новия програмен интервал.

По време на семинара отрасловият заместник-министър на правораздаването проф. Николай Проданов показа резултатите от ограниченията за възстановяване на изискванията в местата за отнемане от независимост по досегашния програмен интервал на НФМ 2009-2014 година Норвежката страна отпусна над 10 млн. евро, с които беше построено затворническото общежитие в Дебелт към пандиза в Бургас, ремонтираха се пандизът в Стара Загора, общежитието в Разделна към Варненския затвор, яслата и медицинският център в Сливен, кухните в пандизите в Бургас и Ловеч, където се обнови и болничното заведение, в Шумен се построи нов арест, а Учебният център за чиновници в Плевен бе реновиран. В Стара Загора бе показан и документалният филм "Промяната – Норвежкият ремонт на пандизите ", който демонстрира резултата от НФМ в пандизите досега.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР