Над 2400 души са шофирали пияни през първите три месеца

...
Над 2400 души са шофирали пияни през първите три месеца
Коментари Харесай

Само за 3 месеца: 3600 шофьори са засечени да карат пияни или дрогирани по пътищата

Над 2400 души са карали пияни през първите три месеца на годината, а над 1200 – след приложимост на опиати. Това заяви комисар Димитър Мичев от Главна дирекция " Национална полиция " при започване на акцията " С избистрен разум зад кормилото ", проведена от Петролната и газова асоциация. Целта на самодейността е да даде опция на водачите сами да се тестват за алкохол в бензиностанции. Успоредно с това КАТ стартира инспекции за пияни и дрогирани водачи.



349 пътни произшествия през първото тримесечие са породени от водачи карали пияни или дрогирани, при които са починали 13 и са ранени 131 души.

" Установените през тримесечието случаи на ръководство на МПС след приложимост на алкохол са с 5% повече, а след приложимост на наркотични субстанции са 68% повече ", съобщи комисар Димитър Мичев - шеф на отдел " Пътна полиция " към Групово дело " Национална полиция ".

Според двугодишно проучване на Държавната организация по пътна сигурност, от ден на ден българи безконтролно сядат зад кормилото след приложимост на алкохол.

" Около 15 600 водачи в България, във всеки един миг, в светлата част, тъмната част на денонощието, в работен ден, в извънработен ден, са подготвени да седнат зад кормилото, с съществуване на алкохол в кръвта, по-висок от оптимално допустимото и те го вършат ", сподели Милен Марков - ръководител на ДА " Пътна сигурност ".

Целта на оповестената през днешния ден акция " С избистрен разум зад кормилото " е да даде опция на всеки лидер самичък да се тества гратис за алкохол в някоя от бензиностанциите на Петролната и газова асоциация.



фотоси: Българска телеграфна агенция

Стационарни алкодрегери ще има в 40-50 бензиностанции в идващите месеци, а на останалите места ще можете да се тествате за алкохол с мобилни тестери.

Започва и необятно огромна полицейска инспекция в авансово определени 4 бензиностанции по време на Великденските празници и към абитуриентските балове за алкохол и опиати, само че и за неплатени санкции, застраховки и редовност на автомобила.

" Изразяваме по този метод гражданското отвращение всичко това, което се случва по пътищата. Зачестиха произшествия със смъртни случаи при открити водачи след приложимост на алкохол и наркотични субстанции и така нататък ", съобщи Андрей Делчев, изпълнителен шеф на БПГА.

Амбицията на петролната и газова асоциация е акция " С избистрен разум зад кормилото " да се организира непрекъснато във от ден на ден бензиностанции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР