Над 2400 деца се включиха в инициативите от Лято в

...
Над 2400 деца се включиха в инициативите от Лято в
Коментари Харесай

Рекорден брой деца се включиха в „Лято в библиотеката“ във Враца

Над 2400 деца се включиха в самодейностите от „ Лято в библиотеката 2023 “, проведени от Регионална библиотека „ Христо Ботев “ - Враца.

В интервала от 21 юни до 30 август са извършени общо 44 събития, в които присъединяване са взели деца от всички възрастови групи. За следващ път, акцентът на програмата беше стимулиране на креативното мислене и творчеството, прочувствената и обществената просветеност.

Децата до 7 година интензивно се включиха в приказна лятна читалня навън в парка зад паметника на Христо Ботев. Известни харизматични персони от града бяха специфични посетители на библиотеката и четоха обичайни и модерни приказки на най-малките фенове на вълшебните истории.

За първи път тази година се организира и предизвикването #BookTok – изтанцувай книгата, което събра най-големите фенове на обществената мрежа, танците и музиката, а благодарение на библиотекарите научиха и какъв брой богата сбирка от биографии за известни персони има в библиотеката.

Символно шифроване и първи програмни кодове написаха и участниците в работилница „ Код: Аз-буки “. Чрез композиция от числа и букви децата разпознаваха код, който ги отвеждаше до съответна детска книга. С придвижване на седмиците, дребните откриватели съумяха да усвоят и няколко метода за криптиране и декриптиране на известия. В Детски отдел имаха опция да се срещнат и с роботите Bee Bot и Finch, благодарение на които сътвориха първите си програмни кодове.

Детски отдел и Тийн залата на библиотеката посрещаха феновете на занимателната просвета. По време на работилниците участниците откриха какъв брой забавна може да бъде науката, като направиха разнообразни лесни за осъществяване опити.

За първи път тази година се организира и работилница за писане на Глаголица. По време на ателието, участниците научиха кои са глаголическите букви, какво обръщение носи всяка една от тях и направиха първи опити за писане и четене.

В самодейностите интензивно се включиха участници от детските градини в града, частните занимални, както и доста деца и родители, както и посетители на града.

През лятото екипът на Регионална библиотека „ Христо Ботев “ – Враца се включи и в следващото издание на празника „ Врачански теферич “, проведен от Община Враца, в които най-голямата атракция беше разходката с библиобус в парка до стадион „ Христо Ботев “. Мобилната библиотека съпътстваше и всяка от изнесените летни читални, а родителите се възползваха от опцията да създадат първите читателски карти и да заемат първите книги на децата си още в парка.

Тийнейджърите и младежите от града и прилежащи обитаеми места не пропуснаха опцията да се срещнат с трима от най-популярните инфлуенсъри в България – Мартин Светославов-Мъци, Йоан-Петър и Боян Тодоров.

Финалът сложи танцова групировка „ Елит “ с уъркшоп по танци за най-активните ни участници. Модерната хореография беше въодушевена от именитата двойка Барби и Кен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР