Над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават

...
Над 240 български граждани и пребиваващи у нас лица притежават
Коментари Харесай

DubaiUncovered или имотите в рая: майката на Пеевски, сестрата на Сарафов...

Над 240 български жители и пребиваващи у нас лица имат парцели за над 160 милиона $ в блестящото емирство, разкрива интернационалното следствие #UncoveredDubai. Сред тях са майката на депутата Делян Пеевски, строителният необут Велико Желев и сестрата на зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, както и доста други обществено известни персони.

За това оповестява през днешния ден проверяващият уебсайт, който е част от мрежата на OCCRP и сътрудник на следствието.
Закъде без Пеевски и семейство
Информацията, че депутатът Делян Пеевски обитава постоянно в Дубай не е нова и беше огласена публично от някогашния министър председател Бойко Борисов още през 2016 година В малкия екран БТВ той съобщи: „ Пеевски си отиде, Пеевски напуща страната”. На процедура обаче Пеевски освен не си отиде, само че остана народен представител в Народно събрание, където в никакъв случай не се появяваше, само че пък ползваше защита от НСО.

На базата на информация за полетите на Пеевски проверяващият уебсайт Биволъ откри, че депутатът прекарва множеството си работно време в Дубай. Това не пречеше депутатът да си получава заплатата от Народното събрание, където ГЕРБ постоянно извиняваха отсъствията му.

Твърди се, че Пеевски има огромно първокласно имение в квартала Emirate Hills, само че в теча на данни не се открива нищо на негово име. Имот обаче има майка му Ирена Кръстева, която е притежател на вила в Emirate Hills с РЗП 242.57 кв.м. Имотът е оценен през 2020 година на 570 000 $. Съдейки по паспортните данни, Кръстева е придобила вилата след 2016 година

Кръстева притежаваше шест от най-големите български вестника и малкия екран ТВ7, добити с заеми от КТБ. През 2015 година тя трансферира собствеността върху вестниците на сина си Делян Пеевски, който ги разпродаде през 2021 година

Преди няколко месеца следствието Досиетата Пандора разкри, че Пеевски е притежател на няколко офшорки, които е записал в качеството си на разположение, непрекъснато пребиваващо в Дубай. Тогава той беше привикан в ДАНС, където изясни, че офшорките били благосъстоятелност на друга компания, която той бил заявил. Майката на Пеевски Ирена Кръстева пък се оказа титуляр на швейцарски сметки посредством секрети офшорки.

Впоследствие ДАНС и Национална агенция за приходите изпраха Пеевски, само че финансовото министерство подреди нова данъчна инспекция, резултатът от която не е прочут. Няма придвижване и по българския закон „ Магнитски “, обещан от новата коалиция на власт. С него трябваше да се осъществяват глобите, които Съединени американски щати вкараха против Пеевски през юни 2021 година, обвинявайки го в „ забележителна корупция “.

Делян Пеевски не е заявил досега владеене или прилагане на парцел в Дубай. Опитите ни да го открием за коментар през пресцентъра на Движение за права и свободи и на формалната е-поща на депутата не се увенчаха с триумф.
Строителният необут
Строителният необут Велико Желев е закупил цели 10 жилището в Дубай, като девет от тях са в Liv Residence, в скъпия квартал Dubai Marina, а най-големият апартамент с 268.09 кв.м. е на Serenia Residence, на изкуствения остров под формата на палма Palm Jumeira за близо 800 000 Щатски долар. Общата стойност на недвижимите парцели на Желев е над 4 милиона $, разкрива през днешния ден още Bird.

Желев е някогашен зам.-шеф на АПИ, който след това се развива като строителен предприемач. Фирмата му „ Хидрострой “ беше измежду серийните печеливши на обекти на инфраструктурно строителство по времето на ГЕРБ. Общо „ Хидрострой “ АД взе участие независимо или в консорциуми в контракти за близо 1,2 милиарда лева публични поръчки.

През 2016 година Хидрострой закупи компанията „ Водстрой 98„, за която се твърдеше, че е следена от Делян Пеевски. „ Водстрой 98 “ беше с формален притежател Иван Мирински.

Министър на вътрешните работи Бойко Рашков упрекна притежателя на „ Хидрострой “ /без да го уточни директно/, че източва пари от пътни градежи.

На 25 октомври 2021 година Рашков взе участие в толкшоуто „ Лице в лице” по телевизия bTV и сподели, че неназован предприемач е изпратил 21 млн. лева в OAE, свързвайки произхода на парите с многомилионна машинация за пътно строителство, известна като „ Хемус гейт”.

Попитан кой е предприемачът, за който приказва Рашков, сподели: „ Мога да кажа, че този човек е „ Велик “ и „ Жилав “.

Наскоро стана ясно, че България ще загуби европейски пари поради изопачен търг за ремонт на софийската трамвайна линия за Княжево, извоюван от ВДХ АД, както е новото име на „ Водстрой 98 “.

До публицистичното привършване на публикацията от „ Хидрострой “ не дадоха отговор на запитването ни за връзка с Велико Желев, изпратено на формалния имейл за контакт.
Сестрата, която няма бизнес, само че има апартамент за над 400 000 $
Биляна Биби Стоянова, по татко Сарафова, е сестра на зам.-главния прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов. Тя попада като притежател на апартамент 143.22 кв.м. в квартала Al Hebiah 3. Имотът е оценен на над 420 000 $.

Не е известно с какви средства Стоянова е придобила този парцел, защото тя няма бизнес в България, само че няма и бизнес в Дубай, където не е получила право на непрекъснато престояване. От паспортните данни може да се заключи, че парцелът е добит след 2015 година

В разгара на Апартаментгейт проверяващият уебсайт Биволъ разкри, че младият наследник на Борислав Сарафов е придобил незнайно по какъв начин два скъпи жилището в София. По случая беше формирана инспекция, която „ изпра “ Сарафов.

Стоянова не отговори на многочислените ни позвънявания на мобилния ѝ телефон. Потърсен по телефона Борислав Сарафов отговори, че не желае да разяснява персоналните каузи на неговата сестра.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР