Над 24 000 граждани са подали заявление за вписване в

...
Над 24 000 граждани са подали заявление за вписване в
Коментари Харесай

Над 1200 са регистрираните хазартно зависими във Варна

Над 24 000 жители са подали заявление за регистриране в регистъра на хазартно уязвимите лица от средата на декември 2022 година досега.

Във Варна все още са регистрирани над 1200 хазартно подвластни. След двегодишно спиране, регламентирано със законодателни промени, на 12 декември 2022 година Национална агенция за приходите възобнови поддържането на листата с хора, които считат, че имат или биха могли да развият хазартна взаимозависимост, припомнят от приходната организация. Регистърът не е обществен, като достъп до него имат стеснен брой чиновници, избрани от изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите и от хазартните оператори.

Искане за регистриране в регистъра може да подаде всеки, който счита, че не съумява да управлява времето, прекарано в
хазартни игри и средствата, които изразходва за присъединяване в тях. Документът може да се внесе на място в офис на Национална агенция за приходите или да се изпрати по имейл: [email protected], като в този случай би трябвало да е подписан с електронен автограф.

В настояването има опция да се уточни съответен интервал, за който да се извърши вписването, като той не може да бъде по-кратък от две години.

За да спазят условието да не позволяват лица, вписани в регистъра, уредниците на
хазартни игри декларират връзка към него през електронната услуга „ Предоставяне на информация за уязвимите лица от регистъра по член 10г, алинея 1 от Закона за хазарта “. За да улесни бизнеса, Национална агенция за приходите внедри нова е-услуга, която дава опция за осъществяване на информация посредством пряк достъп до регистъра.

Чрез нея хазартните оператори могат да обменят информация директно и автоматизирано с приходната организация. Това става допустимо посредством софтуерен ключ (API ключ), който реализира съгласуваност от вида „ система-система “ сред софтуерите на бизнеса и Национална агенция за приходите.

Повече информация за опциите за регистриране или изтриване от регистъра, може да получите в рубриката „ Отговорен
хазарт “ в уеб страницата на приходната организация, в подкаст епизода, отдаден на тематиката, в YouTube канала на Национална агенция за приходите или от Информационния център на телефони: 0700 18 700 и +359 2 9859 6801 на цена, съгласно цените на съответния оператор. В рубриката „ Отговорен хазарт “ са оповестени препоръки за виновна игра, както и тест за самокритика на хазартните привички на играчите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР